Nový Jičín: Sídliště Dlouhá získává novou podobu

23.07.2014 11:59

Prostranství před komplexem Máj na novojičínském sídlišti Dlouhá dostalo novou podobu. Nevzhledná plocha se přeměnila v parčík s lavičkami a novými chodníky.

Nový Jičín: Sídliště Dlouhá získává novou podobu
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

Práce stály 1,85 milionu korun a 85 procent pokryla dotace EU. Revitalizací zmíněné lokality byla dokončena již 10. etapa projektu, který se snaží zkvalitnit bydlení na největším a nejstarším sídlišti v Novém Jičíně. S jeho přestavbou město začalo v roce 2011. Dosud bylo do úprav veřejných prostranství investováno přibližně 60 milionů korun. V příštím roce projdou úpravou poslední tři ulice a sídliště získá konečnou vizáž.

„Projekt revitalizace sídliště se blíží do závěrečné fáze. Nyní se u komplexu Máj postavily nové chodníky. Starý uvolněný a rozpadající se beton nahradila zámková dlažba. Vykácely se nemocné stromy a vysadily se nové. Upravenou zeleň doplnily nové lavičky a odpadkové koše,“ uvedla Olga Veverková z odboru majetku, rozvoje a investic.

V současnosti prochází parkovou úpravou plocha u krytých garáží v Loučce. „Opět se dělají nové chodníky a veřejné osvětlení. Upravuje se zeleň, dodají se lavičky a odpadkové koše,“ doplnila Veverková. 1. srpna začnou stavební práce u základní školy Dlouhá. Popraskané betonové panely a asfalt před školou nahradí zámková dlažba a rozšíří se travnaté plochy. Za školou se opraví příjezdová cesta, přibudou parkovací místa a nové veřejné osvětlení.

Součástí přeměny sídliště bylo i zateplení a rekonstrukce mnoha bytových domů. Tady se na nákladech finančně podíleli kromě EU i majitelé bytů a stát. „Pokud k 60 milionům korun na revitalizaci veřejných prostranství přičteme i částky na regeneraci bytového fondu, přijde přestavba sídliště přibližně na 180 milionů korun,“ řekla Ivana Morisová z odboru majetku, rozvoje a investic. Projekt regenerace bytových domů již skončil v loňském roce. Majitelé bytových domů na sídlišti Dlouhá nyní mohou na modernizaci bydlení využít nízkoúrokových úvěrů programu Jessica bytový dům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: novy-jicin.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.