Nový Jičín: V charitním domě vznikla prádelna, denní centrum i další noclehárna

14.01.2016 18:47

Charitní dům blahoslavené Matky Terezy v Novém Jičíně prošel další rekonstrukcí a rozšířil své služby pro lidi bez domova. Vznikla zde prádelna, přibyla místa pro klienty noclehárny a rekonstrukcí prošla i kotelna.

Nový Jičín: V charitním domě vznikla prádelna, denní centrum i další noclehárna
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Zároveň bylo otevřeno nové nízkoprahové denní centrum. Přestavbu za 700 tisíc korun financovalo město ze svého rozpočtu. Vybavení a projektovou dokumentaci, přibližně za 130 tisíc korun, hradila Charita, která azylový dům provozuje.

„Nízkoprahové denní centrum umožní těm, kteří se ocitli na ulici, pobýt v teple, uvařit si polévku, vykonat hygienu a vyměnit si oblečení. V nové prádelně si mohou vyprat,“ řekl Marek Procházka, sociální pracovník, který má tuto službu na starosti. V jejím rámci se snaží lidi na okraji společnosti naučit postarat se o sebe, komunikovat s úřady a případně se zařadit zpět do života. „Tato služba bude také terénní. Budeme chodit do míst, kde se bezdomovci zdržují,“ dodal Procházka.

V azylovém domě vznikla po sanačních pracích a stavebních úpravách také další ložnice, ve které mohou lidé bez přístřeší přespávat. „Před čtyřmi lety jsme tady otevřeli první noclehárnu ve městě. Měla dvanáct lůžek a kapacitně už nestačila. V nových prostorách vznikla ložnice s dalšími čtyřmi dvoupatrovými postelemi a jedna místnost pro dvě osoby, které musejí být v separaci například kvůli nemoci,“ vysvětlil ředitel Charity Nový Jičín Marcel Brož.

Počet lidí bez domova v Novém Jičíně se dá pouze odhadovat. Hovoří se o třech až čtyřech desítkách. Pracovníci Charity si od terénní služby slibují, že se jim toto číslo podaří zpřesnit. „Charita svou službou pomáhá nejen lidem bez střechy nad hlavou, ale všem občanům. Azylový dům navíc získal důstojnou podobu,“ uvedl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …