Nový Jičín: Zalejte strom či keř, pomůžete zeleni ve městě

20.07.2015 16:02

Zalejte strom či keř ve své ulici. S takovou prosbou se na občany obrací novojičínská radnice. Chce tak v době veder snížit riziko úhynu dřevin ve městě a zároveň do péče o životní prostředí více vtáhnout veřejnost.

Nový Jičín: Zalejte strom či keř, pomůžete zeleni ve městě
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Dlouhodobé sucho likviduje stromy. Pracovníci odboru životního prostředí jich už museli letos nechat pokácet kvůli uschnutí na pět desítek.

„Stromy jsou pro život ve městě nezbytné. Příznivě ovlivňují mikroklima. Snižují prašnost, zvyšují vlhkost vzduchu a poskytují stín, což zvláště oceníme v tomto počasí. A v neposlední řadě zkrášlují prostředí. Dlouhodobá letní sucha jim však zhoršují podmínky existence, proto se obracíme na občany s prosbou, aby nám pomohli zeleň ve městě podpořit,“ řekla Olga Kubálková z odboru životního prostředí Městského úřadu Nový Jičín.

Úhyn stromů je nejvíce patrný na Bezručově a Sokolovské ulici a v sídlišti Riegrova. Tam se jedná hlavně o stříbrné smrky, které mají mělký kořenový systém. Už nyní ale začínají žloutnout a opadávat listy i na listnatých stromech. „Přivítali bychom, kdyby si lidé cestou z domova naplnili třeba PET láhev vodou a věnovali chvilku dřevinám v okolí svého bydliště. Náklady na několik zálivek nejsou vysoké, ale hodnota jejich činu bude obrovská,“ dodala Kubálková.

Stromy a keře by se měly zalévat ráno nebo večer, aby neutrpěly teplotní šok. „Myslím si, že když se lidé zapojí do zalévání, tak si budou keřů a stromů i víc vážit a uvědomí si, že zeleň ve městě není samozřejmostí a vyžaduje naši péči a pozornost.  Všem, kteří se k naší výzvě připojí, už nyní děkuji, neboť kde se daří zeleni, tam se daří i lidem,“ doplnila Kubálková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …