Nový Jičín bude provozovat baby a senior taxi

20.10.2017 19:48

Nový Jičín nabídne občanům novou službu. Už od dubna 2018 bude na území města fungovat baby a senior taxi. Radnice tak chce usnadnit starším lidem a rodičům malých dětí přepravu k lékaři nebo na úřady.

Nový Jičín bude provozovat baby a senior taxi
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Lidé od 65 roků a zákonní zástupci dětí do čtyř let věku budou mít nárok maximálně na šest jízd měsíčně. Za jednu zaplatí 20 korun. Taxislužbu budou zajišťovat místní technické služby, které budou mít k dispozici dva elektromobily.

„Při přípravě této aktivity jsme využili zkušeností jiných měst. V republice provozuje senior nebo baby taxi více než 50 obcí. Věříme, že i u nás bude tato nová služba využívána a občanům usnadní cestu do zdravotnických zařízení, na úřad práce, kde se vyřizují různé příspěvky, na okresní správu sociálního zabezpečení, na městský úřad. Starší lidi se sníženou soběstačností může bezplatně doprovodit další osoba,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Zájemce o senior nebo baby taxi si bude muset na odboru sociálních věcí vyřídit průkazku, do které se mu budou vyznačovat realizované jízdy. Za vydání průkazky na celý rok zaplatí žadatel 30 korun. Taxislužba se bude objednávat telefonicky u technických služeb jeden až dva dny dopředu. „V případě náhlého onemocnění dětí lze službu přivolat i v daný den a zajistit převoz k lékaři,“ dodal starosta.

Nová služba bude fungovat v pracovní dny od 6:30 do 14:30 hodin. „Protože i městská hromadná doprava bude díky novým elektrobusům ekologická, tak i senior a baby taxi budou zajišťovat elektromobily v pětimístné verzi. Pro přepravu dětí budou vybaveny i dětskými sedačkami. Auta musejí být prostorná, aby se do nich vešel skládací invalidní vozík, francouzské hole, kočárek,“ pokračoval Jaroslav Dvořák.

Stanovit přesné náklady a zisky baby a senior taxi zatím nelze. Podle analýzy, kterou provedli pracovníci odboru sociálních věcí a technických služeb, se roční výdaje města budou pohybovat kolem 1,4 milionu korun, tržby by mohly přesáhnout sto tisíc korun.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…