Nový Jičín získal v krajském kole titul Historické město 2014 a sto tisíc korun

01.04.2015 20:17

Nový Jičín získal v krajském kole titul Historické město 2014. Odborná komise, složená ze zástupců ministerstev kultury a pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, se zajímala, jak se město stará o městskou památkovou rezervaci.

Nový Jičín získal v krajském kole titul Historické město 2014 a sto tisíc korun
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

Zejména hodnotila projekty obnovy nemovitých kulturních památek v loňském roce. První etapa stavebních úprav Hotelu Praha, opravené kulturní památky, vzhled veřejných ploch, společenský život ve městě a vybudování expozice generál Laudon v domě, ve kterém vojevůdce zemřel, přinesly Novému Jičínu odměnu ve výši 100 tisíc korun a postup do celostátního kola.

„Je to potěšující zpráva. Odměnu využijeme na další rekonstrukci Hotelu Praha. Další peníze se nám podařilo získat na ministerstvu kultury, kde i letos uspěl projekt regenerace městské památkové rezervace a my jsme získali dotaci 845 tisíc korun. 200 tisíc korun z této částky věnujeme na obnovu kazatelny v kostele Nanebevzetí Panny Marie a zbytek opět Hotelu Praha,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Na stavební úpravy hotelu je určena i dotace z Moravskoslezského kraje ve výši 350 tisíc korun. Stejnou sumu dodá i město ze svého rozpočtu. „Za tyto peníze se provede obnova okenních výplní a repase vitráží,“ upřesnila vedoucí odboru školství, kultury a sportu Oldřiška Navrátilová. Z dotace z ministerstva kultury a podílu města ve výši 1,3 milionu korun se zrekonstruují schodiště, zábradlí, podlahy, zrenovuje se interiér jídelny a podle finančních možností se opraví i části fasády.

Nový Jičín nyní  soutěží i o nejlepší Památku roku 2014, kterou vyhlašuje ministerstvo kultury. „Tady jsme představili loňskou realizaci rekonstrukce vily Hugo Hückela, ve které sídlí mateřská škola Sady. Budova dostala novou střechu a v podkroví vzniklo nové oddělení pro 15 dětí. Náklady na rekonstrukci přesáhly 8,5 milionu korun, “ dodala Navrátilová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: novy-jicin.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…