Nový dopravní terminál v Bruntále byl slavnostně otevřen

05.08.2015 19:37

Nový bruntálský dopravní přestupní terminál byl ve středu 5. srpna 2015 za účasti řady osobností slavnostně otevřen. Plný provoz autobusové dopravy zde začne v pondělí 10. srpna.

Nový dopravní terminál v Bruntále byl slavnostně otevřen
Foto: Daniela Černá
Popisek: Z dotace postavili nový dopravní terminál

Celý přednádražní prostor prošel v uplynulých dvou letech významnou proměnou. Vznikly zde nové oddychové plochy, parkovací místa, prostranství dostalo moderní vodní prvek. Důkladnou rekonstrukcí prošly inženýrské sítě pod zemí. Pro cestující je k dispozici sdružený informační systém, poskytující kompletní informační servis o dopravních spojích, odjezdech a příjezdech vlaků a autobusů a navazujících spojích. Prostranství terminálu nově hlídají monitorovací kamery.

Součástí terminálu je informační kiosek a veřejnost může využít bezdrátové sítě wi-fi.

Dominantním prvkem nového terminálu je moderní výpravní budova s čekárnou a zastřešením autobusových nástupišť. Zkvalitnění služeb pro cestující představuje nové veřejné WC a úschovna pro kola.

„Uplynulé dva roky možná někomu připadaly dlouhé s tím, jak postrádal možnost využívat těchto prostor coby autobusového nástupiště. Ano, dva roky realizační fáze nejsou krátká doba. Na druhou stranu je tomu bezmála už deset, kdy vznikla myšlenka komplexně přetvořit přednádražní prostor tak, aby se proměnil v místo moderní, účelné, funkční a bezpečné. V místo, které už nebude připomínat skanzen autobusové dopravy, ale bude důstojnou branou do našeho krásného kraje, navazující na již dříve provedenou rekonstrukci hlavní budovy železniční stanice,“ řekl ve svém proslovu před slavnostním přestřižením pásky starosta města Ing. Petr Rys, MBA.

„Výsledek nechť každý posoudí sám, já si ale troufám tvrdit, že se tak stalo. Předcházely tomu měsíce tvrdé práce, desítky hodin náročných jednání, řada obtížných rozhodnutí. Pevně věřím, že výsledek ocení především ti, kterým má toto úsilí sloužit – všichni cestující a návštěvníci Bruntálu, kteří se rozhodnou využít ke své cestě veřejnou dopravu. Ano, na pohled je to nezvyk, prostranství dostalo zcela novou dispozici. Ale čas – a jistě ho nebude třeba mnoho – ukáže, jaký skok v kvalitě cestování nový dopravní terminál přináší,“ pokračoval starosta města, jenž zároveň poděkoval všem, kteří se na přípravě a realizaci stavby podíleli.

Slavnostního otevření se zúčastnil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, který rovněž ocenil výsledek náročného úsilí. Pozastavil se také nad změnou systému financování projektů z evropských dotací v souvislosti se zrušením jednotlivých regionálních operačních programů a jejich sloučením do Integrovaného regionálního operačního programu.

„V Bruntále jsou ale šikovní lidé a věřím, že společně budeme stejně úspěšní, jako tomu bylo v minulém programovém období. Vaše město, vaše radnice, vaši lidé byli velmi aktivní v rámci Regionálního operačního programu stejně jako v ostatních programech,“ konstatoval hejtman a dodal: „Věřím, že vás všechny tento terminál přiměje k tomu, abyste měli vaše město ještě raději, a také, že sem přijede ještě více turistů.“

Celkové náklady na rekonstrukci prostranství, obnovu inženýrských sítí a výstavbu popsaných objektů představují částku 56 milionů korun bez DPH, z čehož výpravní budova tvoří ani ne třetinu nákladů. Městu se podařilo na realizaci dopravního terminálu získat dotaci z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko, která pokryje 85 procent způsobilých nákladů, tedy podstatnou většinu všech výdajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…