O masopustu se Bílovec roztančí maskami

23.02.2017 17:45

V úterý 28. února v 16 hodin, den před Popeleční středou, Bílovec už potřetí ožije masopustním rejem. Zúčastní se ho mimo jiné žáci obou základních škol v Bílovci, pěvecké sbory při základních školách, divadelní kroužek Gymnázia Mikuláše Koperníka, divadelní sdružení Odřivous a dechový soubor Rozmarýnka. Průvod vyjde z nádvoří bíloveckého zámku a projde okolo náměstí, kde ochotníci divadelního sdružení Odřivous pochovají basu.

O masopustu se Bílovec roztančí maskami
Foto: Bílovec
Popisek: Masopust v Bílovci.

 „Organizaci masopustu ve městě vnímáme jako návrat k tradicím. Kdysi lidé brali tuto akci jako konec času radovánek, plesů a zábav a začátek doby postní. Šlo o období ztišení před Velikonocemi," říká starosta města Pavel Mrva. 
Mezi desítkami obřích masek nebude chybět ani maska medvědáře s medvědem –pro účastníky průvodu ji připravují žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy v Bílovci i žáci základních škol. Do průvodu se však přidají také lidé s vlastními maskami.

Dobrou náladu podpoří svými skladbami dechový soubor Rozmarýnka, který bude průvod doprovázet. Pro účastníky masopustního veselí budou připraveny koláčky, stánky se zabijačkou, punčem pro dospělé i dobrotami pro děti. „Do veselí chceme vtáhnout všechny kolemjdoucí a roztancovat každého, kdo se objeví na trase," říká za organizátory masopustu Martina Krejčí.

„Masopustním veselím vstupujeme do čtyřicetidenní doby postní," vysvětluje smysl konání masopustu děkan Lumír Tkáč. „Tato doba neznamená jen odepírání si jídla, ale také všeho, co je v našem životě postradatelné, zbytečné a překážející. Je to doba, kdy můžeme dávat sebe, svůj čas, zájem a trpělivost těm, kdo to potřebují, a sami nalézt harmonii vyrovnanost a pokoj a  připravit se na slavení velikonočních svátků," uzavírá Lumír Tkáč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…