O osubu Chebských národopisných kamen Willibalda Russe rozhodují zastupitelé

12.10.2015 17:32

Otevřený dopis starosty města Ing. Petra Navrátila zastupitelům Karlovarského kraje

O osubu Chebských národopisných kamen Willibalda Russe rozhodují zastupitelé
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Vážení zastupitelé Karlovarského kraje,

dovolte mi Vás oslovit v problematice, která se mne dotýká nejenom jako krajského zastupitele, ale i jako starosty města Chebu. Dne 22. 10. bude zastupitelstvo Karlovarského kraje projednávat darovací smlouvu mezi krajem a městem Loket, která se bude týkat mimo jiné Chebských národopisných kamen od Willibalda Russe. Rozhodně nechci upírat městu Loket snahy o získání historického majetku, ale rád bych Vás informoval, že v tomto případě se pravděpodobně jedná o nedorozumění ze strany města Loket. Stručná historie pořízení a dalšího osudu zmiňovaných kamen Vám jistě přiblíží, jak to myslím.

Chebská národopisná kamna Willibalda Russe (1888-1974) – unikátní umělecké dílo z let 1941-1944

I. Historie Chebských národopisných kamen

Chebská národopisná kamna vznikla na objednávku Národopisného muzea v Chebu, kde měla být ústředním exponátem velkého sálu. Muzeum otevřené roku 1940 se nacházelo v zadním traktu františkánského kláštera.

Náklady na kamna nesla župní samospráva se sídlem v Liberci (4 000,- RM), umělecký spolek pro chebský okrsek (5 000,- RM) a Město Cheb (3 000,- RM). Vzhledem mimořádnému uměleckému počinu došlo ze strany objednavatele k navýšení honoráře umělce o 5 000,- RM.

S ohledem na bombardování Chebu zůstala kamna složená v umělcově ateliéru v Krásně. Ateliér Willibalda Russe byl po válce konfiskován a kamna převezena na hrad Loket. V roce 1952 byla kamna na hradě instalována v tzv. Rytířském sále. Proti tomu protestoval ředitel chebského archivu a muzea Jaroslav Slavík a žádal o urychlené vydání kamen do Chebu. Ovšem bezúspěšně. V roce 1982 byla „ideologicky“ závadná kamna demontována, uskladněna v nevhodných podmínkách v hradním sklepení. Následně byla nabídnuta Chebskému muzeu v Chebu, které o ně projevilo zájem. V souladu se stanoviskem MK ČSR z 21. května 1982 byly předměty převedeny Krajským střediskem státní památkové péče a ochrany přírody v Plzni, státní hrad Loket, do sbírek chebského muzea hospodářskou smlouvou č. 3022/82 a 2062/82 z roku 1982. V roce 1993 se muzeu podařilo po náročném sestavování a restaurování nainstalovat kamna do expozice kamnářství v kasematech Chebského hradu.

II. Popis Chebských národopisných kamen

Národopisná kamna tvoří mohutné těleso o rozměrech 3 x 3 x 1,5 m. V šestnácti reliéfech jsou zachyceny výjevy ze života chebských sedláků v průběhu roku s důrazem na jejich zvyky a obyčeje. Kamna dále doplňuje dvanáct párů v historických krojích a 76 městských znaků. V reliéfech se pak nachází více jak 300 figur. Kamna jsou jak po stránce technické, tak umělecké skutečným unikátem, který nemá ve světě obdoby. Jejich hodnota po stránce etnografické je rovněž mimořádná, neboť každý detail, např. barevnost krojů, byl konzultován s předními odborníky na národopis.

Odhadovaná cena uměleckého díla: 5 500 000 Kč.

Jak je naprosto patrné, město Cheb mělo vždy vztah k uvedeným kamnům a Chebské muzeum v Chebu projevovalo vždy zájem o získání kamen. 
Nyní je zřizovatelem muzea Karlovarský kraj a stejně tak, jako bychom se nemohli smířit s tím, že by Karlovarský kraj daroval někomu partyzánu, kterou byl zabit v Chebu Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna, případně došlo k darování jeho koně, sedla či osobní zbraně, tak se nemůžeme smířit s tím, že by byla darována kamna, která jsou úzce spjata s novodobou historií našeho města.

V odkazech se můžete podívat na kamna i ve virtuální knihovně Chebského muzea v Chebu.
http://www.muzeumcheb.cz/virtual/kamna/kamna1.html

Prosím Vás tímto o zvážení Vašeho hlasování u darovací smlouvy mezi Karlovarským krajem a městem Loket. Je mi velice líto, že v průběhu projednávání materiálu nebylo město Cheb přizváno k jednání, ale doufám, že se podaří názor vedení města zohlednit při projednávání na zastupitelstvu Karlovarského kraje.

S přátelským pozdravem

Ing. Petr Navrátil
starosta města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…