Občané města Brna se budou moci přímo zapojit do rozhodování o 20 milionech korun

01.10.2016 16:54

Rada města Brna na svém 80. zasedání jednomyslně doporučila Zastupitelstvu města Brna schválení zavedení procesu participativního rozpočtování ve městě Brně.

Občané města Brna se budou moci přímo zapojit do rozhodování o 20 milionech korun
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Participativní rozpočtování je ze své definice proces s prvky přímé demokracie, při kterém samospráva předem vyčlení určitou část veřejného rozpočtu a umožní občanům, aby o jejím využití vedli diskusi, podávali návrhy projektů, které mají být v rámci participativního rozpočtování realizovány a přímo rozhodovali o tom, které projekty město v rámci vyčleněných finančních prostředků skutečně zrealizuje.

„Po téměř roce příprav se město Brno konečně dostává před historický okamžik, kdy jako první statutární město v České republice na celoměstské úrovni zavede proces participativního rozpočtování a umožní tak občanům přímo rozhodovat o veřejně prospěšných projektech v celkové hodnotě 20 milionů korun," říká předkladatel materiálu, radní města Brna pro oblast participace obyvatel, Tomáš Koláčný.

Proces participativního rozpočtování města Brna je navrhován jako dvouletý, každoročně se periodicky opakující, přičemž v průběhu prvního roku bude probíhat sběr návrhů, analýza jejich realizovatelnosti a hlasování občanů, kterým budou vybrány ty projekty, které ve druhém roce procesu město zrealizuje.

Podávat návrhy projektů budou moci všichni obyvatelé města Brna v období od února do dubna. Ve zmíněném období město Brno plánuje zorganizovat i několik veřejných pracovních setkání (workshopů), v rámci kterých bude občanům poskytnuta odborná asistence při přípravě jejich návrhů projektů.

V průběhu měsíců srpna a září budou následovat veřejná projednání navržených projektů, které splní všechny podmínky realizovatelnosti a samotné hlasování o projektech, které bude probíhat jak prostřednictvím internetu, tak i fyzicky na veřejných projednáních, proběhne v první polovině října. Vítězné projekty budou po vyhodnocení hlasování zařazeny do rozpočtu města pro následující rok.

„Město Brno vnímá proces participativního rozpočtování jako významnou příležitost pro vzájemnou inspiraci, dialog a zpětnou vazbu mezi vedením města a občany, pro aktivní zapojení občanů do dění ve městě a do procesu přípravy rozpočtu a pro podporu sousedských vztahů, komunitního života a občanské společnosti,“ dodává Koláčný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …