Obec Přeskače získala ocenění za své podzemí

02.08.2014 17:04

Obec Přeskače získala v rámci 20. ročníku krajského kola soutěže Vesnice roku 2014 významné ocenění za využití dochovaných historických objektů a vytvoření turisticky zajímavého místa.

Obec Přeskače získala ocenění za své podzemí
Foto: Přeskače
Popisek: Přeskače

„Z ocenění pro naši obec mám velkou radost. Každoročně naše podzemí navštíví tisícovka turistů nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Každé takové místo přispívá ke zvyšování atraktivity regionu a k podpoře cestovního ruchu. Na jaře do podzemí jezdí školní výlety, se začátkem léta je střídají rodiny s dětmi, senioři a také mladí, kteří tráví prázdniny na Znojemsku,“ říká Jiří Němec, místostarosta obce Přeskače a radní Jihomoravského kraje.

Přeskačský historický skvost

Obec Přeskače se nachází na Znojemsku a čítá jen 114 obyvatel. I přesto, že se jedná o malou vesnici, tak v sobě skrývá bohatství, jehož oblibě se těší stále více turistů ze všech koutů Moravy, Čech, ale i zahraničí. V prosinci 2004 zde byly při budování splaškové kanalizace náhodně objeveny podzemí chodby a místnosti, jež jsou výjimečné svým stářím a zachovalostí. Zastupitelstvo obce se tedy rozhodlo unikátní prostory zpřístupnit veřejnosti.

„Provedli jsme záchranný archeologický průzkum, při kterém byly objeveny další nálezy, ze kterých bylo možné určit stáří chodeb,“ popisuje Jiří Němec, který v podzemí také podle potřeby provádí turisty. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost prohlédnout si nejen podzemí, ale také zčásti zachovalou obilní jámu a malou historickou expozici.

Vítěz soutěže Vesnice roku bude znám v září

Do finále celostátního kola soutěže, které se uskuteční ve dnech od 31. srpna do 6. září, postoupilo třináct obcí. Celkového vítěze a nositele titulu Vesnice roku 2014 oznámí Ministerstvo pro místní rozvoj 20. září v Luhačovicích v rámci Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem.

Vesnice roku 2014

Celkem 306 obcí z celé České republiky, včetně obce Přeskače na Znojemsku se přihlásilo do jubilejního 20. ročníku soutěže Vesnice roku 2014. Všechny zúčastněné obce navštívila krajská hodnotitelská komise, která posoudila následující kategorie: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanskou vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství nebo třeba přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie.

V rámci Jihomoravského kraje se letošním vítězem krajského kola stala obec Vrbice z okresu Břeclav, která získala zlatou stuhu a zajistila si tak účast v celostátním finále. Ze znojemského okresu se soutěže zúčastnily také obce Hnánice a Vratěnín, který získal mimo jiné ocenění Zlatá cihla. Vloni se Vesnicí roku 2013 stala obec Jeseník nad Odrou z Novojičínska. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…