Olomouc: Budova kina Metropol má nové zateplení

19.05.2017 8:36

Novou fasádu s certifikovaným zateplením, vyměněná okna, vstupy i topný zdroj má budova kina Metropol. Práce na energeticky úsporných opatřeních na objektu kina začaly loni v prosinci, celkové náklady činí 8,9 milionu korun.

Olomouc: Budova kina Metropol má nové zateplení
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Primátor Antonín Staněk ocenil, že klasické jednosálové kino se proměnilo v kulturní scénu se širším záběrem. „Jsme rádi, že se podařilo zachránit kino v centru města a že má i další přidanou hodnotu,“ uvedl primátor.

I podle jeho náměstka Ladislava Šnevajse se provozovatel za dosavadní čtyři roky osvědčil a radní mu prodloužili smlouvu na dalších deset let. „Společně s dokončením nového kabátu kina jsme předláždili i přilehlý chodník a umožnili pohodlný bezbariérový vstup do kina, které si díky širokému repertoáru nachází příznivce ve všech věkových skupinách a napříč různými žánry. V konkurenci olomouckých multikin si vede skvěle,“ komentuje opravu náměstek Šnevajs.

Díky rekonstrukci dojde k razantnímu snížení energetické náročnosti objektu a tím i ke zvýšení komfortu provozu kina, ale i bytových jednotek v budově. „Veškeré práce byly provedeny v souladu s projektovou dokumentací a odborným stanoviskem oddělení památkové péče,“ potvrdil za Správu nemovitostí Olomouc ředitel Roman Zelenka.

Spolu s novou fasádou se změnilo i venkovní světelné označení. Moderní LED systém respektuje platný design manuál. Neonový poutač byl již za hranicí životnosti. „Měli jsme již problém získat kladný posudek elektro revize. Nový poutač nám doporučila stejná firma, která zhotovila i ten původní. Navíc respektuje aktuální logotyp,“ řekl provozovatel kina Petr Hanák.

Na úhradě nákladů zateplení se kromě majitele budovy bude podílet i nájemce kina společnost DCI Kino Olomouc a část pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí. Do budoucna chce kino ještě vylepšit vestibul a do sálu pořídit klimatizaci.

Kino Metropol ročně uspořádá na sedm set filmových představení, k tomu je třeba připočítat přenosy z Metropolitní opery v New Yorku nebo ze světových galerií a na jeho pódiu také hostují divadelní soubory. Ročně kino navštíví až sto tisíc lidí.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…