Olomouc: Lávka přes Mlýnský potok se dočká opravy

17.08.2017 10:46

Další lávka, která překonává Mlýnský potok poblíž centra Olomouce, projde opravou. Plánované rekonstrukce se dočká lávka na trase z ulice Dobrovského do ulice Václava III. Po nové lávce by mohli pěší poprvé bezpečně přejít počátkem letošního listopadu. Na stavební práce dohlédne biologický dozor stavby.

Olomouc: Lávka přes Mlýnský potok se dočká opravy
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Opravou lávky se konečně podaří vyřešit četné žádosti a podněty občanů na bezpečné přecházení z centra do městské části Lazce. Lávka se již delší dobu nacházela v havarijním stavu, a proto musela být v poslední době pro užívání zcela uzavřena,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk.

Během dvou měsíců projde rekonstrukcí mostní konstrukce, které musí předcházet odstranění mostního svršku i částečná demolice opěr lávky. Stavební firma musí nově osadit nosné konstrukce, sanovat opěry lávky a nově vybudovat svršek, včetně vybavení, zpevnit koryto pod lávkou, odstranit naplaveniny a provést terénní úpravy. Stavební práce, které si vyžádají částku ve výši 1,4 milionu korun, by podle harmonogramu stavby měly probíhat do konce října a od listopadu by lávka měla sloužit veřejnosti.

Hotovo by mělo být 30. září

Vzhledem k lokalitě, kde je lávka umístěna, budou stavební práce probíhat pod dohledem biologického dozoru stavby. „Dohled odborníků zabezpečí monitoring a průzkum za účelem zjištění aktuálního výskytu zvláště chráněných druhů zejména ouklejky pruhované a raka říčního, které by se v uvedené lokalitě mohly vyskytovat,“ objasnil primátor. Pokud by byl monitoringem při realizaci prací zjištěn jejich výskyt, musela by následovat potřebná opatření, což by si vyžádalo případné dočasné přerušení prací na nezbytně nutnou dobu.

Na opravy havarijních stavů lávek pro pěší a cyklisty byla pro letošní rok schválena v rozpočtu částka ve výši 5,2 milionu korun. „V současné době proto finišují práce i na opravě lávky přes Mlýnský potok u Sportovní haly, kde se daří stavební práce ukončit v předstihu. Oproti původnímu termínu na konci září, tak bude hojně využívaná lávka ve směru Lazce a Poděbrady sloužit veřejnosti už od 18. srpna,“ zdůraznil primátor. Opravy, včetně napojení na cyklotrasu Jantarová stezka, se dočká i lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Bystřici z Bystrovanské ulice. V současné době probíhají práce na opravě nosné konstrukce a zábradlí, u konce by měly být do 30. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…