Olomouc: Letecký den navštívily tisíce lidí

29.08.2016 18:07

Více než deset tisíc lidí přilákal v sobotu na neředínské letiště Letecký den. Byl plný letecké akrobacie a soubojů, ukázek modelářů i parašutistických seskoků. Atraktivní program podpořilo ještě krásné počasí, proto nebylo divu, že do Neředína proudily davy lidí. Vrcholem dne pak byl pro mnohé přelet dvou Gripenů.

Olomouc: Letecký den navštívily tisíce lidí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Organizátoři Leteckého dne, tedy Hanácký letecký klub a Magistrát města Olomouce, sestavili program zajímavý jak pro širokou veřejnost, tak i pro milovníky letectví a profesionály. Hlavním ukazatelem byly ohlasy lidí z minulých ročníků – ten letošní byl tedy souhrnem toho nejzajímavějšího a nejoblíbenějšího z let minulých.

Během dopoledne si na své přišly děti i dospělí. Ukázky své činnosti předvedli příslušníci Policie ČR i profesionální hasiči, modeláři pak ukázali velké modely letadel, včetně modelů letadel z I. světové války, copter a vrtulníků.

Vlastní letecký program pak začal po poledni. K vidění byly ukázky akrobacie motorových letadel i kluzáků, představení leteckých soubojů či seskoky parašutistů. Zájemci se mohli také seznámit s vystavenými letadly, kterými disponují Hanácký letecký klub a Hanácký aeroklub na letišti v Olomouci – Neředíně.

Díky dobré spolupráci s Armádou ČR se na letišti objevili také zástupci moderní vojenské techniky, například lehké vojenské vozidlo Iveco LMV či armádní Land Rover Defender 130 Kajman. Velmi efektním prvkem pak nepochybně byl průlet hotovostní dvojice bojových letounů JAS-39 Gripen, které na nebe nad Olomoucí dorazily ze základny vojenského taktického letectva v Čáslavi.

Zajímavostí letošního ročníku leteckého dne bylo i představení unikátu v podobě historického leteckého trenažéru. Ten se vyráběl v Leteckých opravnách Olomouc od roku 1952 a na letišti byl v sobotu k vidění jeden z mála dochovaných kusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …