Olomouc: Memorandum o spolupráci propojí tři barokní perly Moravy

15.02.2016 16:49

Unikátní destinace zapsané v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, společný historický a umělecký odkaz i příznivá vzájemná vzdálenost. To vše pojí perly tří moravských krajů – Olomouc, Kroměříž a Lednicko-valtický areál.

Olomouc: Memorandum o spolupráci propojí tři barokní perly Moravy
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Zástupci Olomouce, Kroměříže a Lednice, která zastupuje Lednicko-valtický areál, dnes podepsali Memorandum o rozvoji přátelských vztahů. Tímto zahájili spolupráci v oblasti cestovního ruchu.

„Myšlenka navázat užší spolupráci mezi městy Olomouc, Kroměříž a obcí Lednice vzešla z úzké spolupráce Kroměříže a Olomouce v uplynulých třech letech a následného záměru vytvořit základy společného projektu, který by propagoval tři unikátní destinace zapsané v Seznamu UNESCO,“ vysvětluje počátky spolupráce primátor města Olomouce Antonín Staněk.

Již před začátkem letošní turistické sezony se začne pracovat nejen na společných propagačních materiálech, ale také na konkrétních plánech, které poprvé představí Olomouc, Kroměříž a Lednicko-valtický areál společně, jako „barokní perly Moravy“. Propojení památek těchto míst nabídne turistům jednak ucelený pohled na společnou historii i souvislosti odkazu předků a církevních dějin. Plány však nekončí u jednotných propagačních materiálů a společné prezentaci například na veletrzích cestovního ruchu.

„Jako velkou příležitost vnímáme také možnost v budoucnu společně žádat o dotace na některé projekty, které podpoří jednak naši kooperaci a také rozvoj cestovního ruchu. Současně bychom chtěli návštěvníkům ukázat tento kus Moravy jako celek, protože bez pochopení nejrůznějších historických souvislostí může turistům spousta zajímavostí uniknout, což je velká škoda,“ upřesňuje náměstek primátora zodpovědný za oblast cestovního ruchu Pavel Urbášek. Zároveň zdůrazňuje nadregionální význam chystané spolupráce. „Podaří se nám tak propojit hned tři kraje, které mají svým návštěvníkům opravdu co nabídnout. Věřím, že společnou prezentací vytvoříme dostatečně zajímavou nabídku, abychom dokázali turisty z jižní Moravy přilákat přes Kroměříž až do Olomouce, případně samozřejmě i opačným směrem.“

Kromě toho, že všechny tři lokality jsou zapsané v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a pojí je nemalá část historie, velkou výhodou při společné či vzájemné propagaci je také jejich poloha. Lednici a Olomouc dělí 126 km (1:19 hod.), z Kroměříže do Lednice pojedete 114 km (1:11 hod.) a pouze 48 km je to z Olomouce do Kroměříže (45 min.).

Memorandum o spolupráci a rozvoji přátelských vztahů je zatím prvním krokem, na který budou postupně navazovat konkrétní plány. „Podpisem memoranda teď v podstatě dáváme najevo odhodlání a přání spolupracovat. Konkrétní podoba spolupráce vyplyne z jednání odborníků na rozvoj cestovního ruchu z jednotlivých měst,“ uzavírá náměstek Urbášek.

MEMORANDUM O POROZUMĚNÍ TÝKAJÍCÍ SE ROZVOJE PŘÁTELSKÝCH VZTAHŮ MEZI MĚSTY OLOMOUC, KROMĚŔÍŽ A OBCÍ LEDNICE

Město Kroměříž, obec Lednice a statutární město Olomouc si uvědomují společné hodnoty kulturního evropského dědictví a obdobnou historii měst a obce, důležitost památek kulturního a architektonického významu.

Obě města a obec ve snaze o prohloubení poznání a porozumění a v zájmu obohacení možností životů jejich občanů projevují zájem o zkvalitnění spravování věcí veřejných a o všestranně  prospěšnou spolupráci a vzájemné partnerské vztahy.

Spolupráce a partnerské vztahy by měly být realizovány především v následujících oblastech:

• vzájemná propagace a rozvoj cestovního ruchu
• spolupráce v oblasti cestovního ruchu, kultury, vzdělávání a sportu
• podpora občanských aktivit
• ochrana kulturních a historických památek
• příprava a realizace společných projektů

Konkrétní formy spolupráce budou předmětem Smlouvy o partnerství a spolupráci a budou projednávány průběžně podle aktuálních potřeb, možností a iniciativ v rozsahu od formálního převzetí záštity až k organizační a ekonomické spoluúčasti jedné nebo všech tří  stran při realizaci konkrétních aktivit.

Toto prohlášení/memorandum vstupuje v platnost dnem podpisu statutárními zástupci partnerských stran.

Olomouc, 15.2.2016

doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.      Mgr. Jaroslav Němec              RNDr. Libor Kabát
  primátor  statutárního města   starosta města Kroměříže         starosta obce Lednice   
        Olomouce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…