Olomouc: Obnova Rudolfovy aleje získala dotaci

14.10.2017 12:45

Šedesát procent nákladů na obnovu Rudolfovy aleje pokryje dotace z Operačního programu Životní prostředí. Projekt řeší obnovu funkčního stavu stromořadí v Rudolfově aleji v olomouckých Smetanových sadech.

Olomouc: Obnova Rudolfovy aleje získala dotaci
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Obnova stromořadí je koncipována novou výsadbou. Jiný druh dřevin je přizpůsobivý nepříznivým půdním a klimatickým podmínkám, aby byla zajištěna dlouhodobá udržitelnost nové výsadby stromů s ohledem na estetické, provozní, ekologické a půdně klimatické podmínky při současném zohlednění zájmů památkové péče.

„Loni bylo vysazeno více než sto nových dřevin - lip velkolistých a dotace pokryje i následnou tříletou péči do roku 2019,“ upřesnil náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Plocha výsadby přesahuje půl hektaru. Celkové výdaje projektu činí 488 tisíc korun, přičemž z dotace bude uhrazeno 291 tisíc korun.

Alej vděčí za svůj vznik olomouckému arcibiskupovi Rudolfu Janu Habsburskému, který ve zdejším vojenském prostoru před městskými hradbami inicioval už ve 20. letech 19. století vznik stromořadí.

Rudolfova alej je jedním ze symbolů města. Její obnova začala v roce 2010, ale mladé jírovce napadla zhoubná choroba. Nově zvolené lípy mají kvůli jinému tvaru koruny větší rozestup než původní výsadba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…