Olomouc: Oprava městské hradby, která odkryla staré kasematy, je u konce

29.07.2016 11:35

Rekonstrukce části městského opevnění v olomoucké Pekární ulici je ve finále. Opravy zdi odkryly kasematy, které po dlouhé desítky let nikdo neviděl. Renovaci kulturní památky realizovalo město ve své režii. Náklady dosáhly 2,4 milionu korun.

Olomouc: Oprava městské hradby, která odkryla staré kasematy, je u konce
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Důvodem k opravám, které odstartovaly letos v březnu, byly statické poruchy ve zdivu. Hradební zeď byla v havarijním stavu mimo jiné i vinou kořenového systému vzrostlého stromu. Renovace se proto týkala jak části městského opevnění, tak podzemních kasematních prostor. „Při opravě a dobudovávání zbořených částí cihlových kleneb se postupovalo stejnými metodami jako před stovkami let,“ objasnil investiční náměstek primátora Filip Žáček. Součástí stavebních prací byla i demolice objektu bývalé prodejny vstupenek před areálem letního kina a odstranění terénního násypu. Opravy se dočkal také zděný plot mezi galerií Podkova a kurtinou. Zedníci jej částečně rozebrali a nahradili novým kovovým plotem.

Oprava se týkala nejmladší části opevnění v této části Olomouce, která pochází z let 1810 až 1820. Naopak nejstarší část fortifikace v tomto místě pochází už ze 13. století, jedná se o někdejší hranolovou věž, která dnes tvoří nároží podstatně mladší budovy Domu armády.

Renovace památky tak byla součástí širší snahy vrátit důstojnější podobu významnému areálu s bastiony pod hradním návrším. Podle investičního náměstka primátora Filipa Žáčka uvažuje nyní vedení města o tom, že by po opravě mohly být tyto zajímavé prostory alespoň příležitostně přístupné. „Prostory uvnitř kasemat jsou velmi působivé, byl bych rád, kdyby se je podařilo upravit, aby se sem mohla dostat i veřejnost alespoň při takových příležitostech jako jsou Dny evropského dědictví a podobně,“ zmínil náměstek primátora Žáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.