Olomouc: Paschalia Olomucensia provede postní a velikonoční dobou

22.03.2016 18:55

Hlavní křesťanské svátky přiblíží Paschalia Olomucensia. Čtvrtý ročník uměleckých performancí související s paschálním cyklem proběhne v Olomouci od 21. března do 11. dubna. Projekt zároveň důstojně připomene Velký pátek, nový český státní svátek.

Olomouc: Paschalia Olomucensia provede postní a velikonoční dobou
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Záštitu na akcí převzal olomoucký arcibiskup Jan Graubner společně s primátorem Antonínem Staňkem. „Paschalia Olomucensia si za dobu své existence našla své stálé místo v kulturním kalendáři a tradičně obohacuje duchovní dění ve městě v období hlavních křesťanských svátků. Cením si toho, že se projekt každoročně proměňuje, přináší novinky a zároveň udržuje kulturní tradice i historické souvislosti,“ uvedl primátor.

Olomoučané a návštěvníci města se letos mohou těšit na tradiční čtení Bible po dobu 24 hodin v kapli sv. Jeronýma na olomoucké radnici, tematické výstavy, koncerty nebo promítání filmu. „Z čeho mám ale velkou radost je skutečnost, že se v Olomouci odehraje velikonoční oratorium „Evangelium podle houslí“ Jiřího Pavlici, ve kterém účinkuje 200 vystupujících, což bude jistě jedinečným duchovním a kulturním zážitkem,“ prozradil za organizátory Josef Kořenek.

Čtyřiadvacetihodinové čtení Bible s primátorem

Tradiční čtení Bible po dobu 24 hodin, které má své počátky v Římě, začne v pondělí 21. března v kapli sv. Jeronýma na olomoucké radnici. „Do čtení se může zapojit aktivně každý zájemce, který se přihlásí na webových stránkách, anebo kdykoliv v průběhu 24 hodin si může přijít texty poslechnout. Do čtení se pravidelně zapojují nejen představitelé politického, akademického a společenského života, ale také zástupci sportovců, studentů, občanských iniciativ a řada dalších,“ popisuje Kristina Vavríková z organizačního týmu.

Výstavy

Ve stejný den, tedy v pondělí 21. března, začne v kostele sv. Michala na Žerotínově náměstí putovní výstava, která představí různá vydání Bible. K vidění bude více než 300 exponátů v desítkách jazyků. Nejstarší Bible pochází z 16. století. Nejen pro nejmenší budou připraveny obrázky dětí s biblickými motivy doplněné dalšími výtvory inspirovanými biblickými příběhy.

Umučení Krista

Na Velký pátek, který je poprvé státním svátkem České republiky, dne 25. března se program přesune do kina Metropol, kde se uskuteční promítání amerického filmu Mela Gibsona z roku 2004 Umučení Krista. Děj přibližuje posledních dvanáct hodin života Ježíše z Nazaretu. „Jedná se o upravené pašije inspirované všemi čtyřmi evangelii. Scénář k filmu napsal známý herec, producent a režisér Mel Gibson ve spolupráci s Benediktem Fitzgeraldem. Zvláštností filmu je i to, že dialogy v něm probíhají v originálních jazycích, to znamená dobové latině, aramejštině a dalších. Film je opatřen titulky,“ vysvětlila Kristina Vavríková.

Velikonoční oratorium na závěr

Velikonoční nedělí oslava křesťanských velikonoc nekončí, pokračuje dalších 50 dnů a proto čtvrtý ročník projektu Paschalia Olomucensia završuje v pondělí 11. dubna ojedinělé představení „Evangelium podle houslí“ ostravského režiséra a autora Pavla Helebranda. Libreto čerpá z tradic velikonočních pašijových her a hudba je inspirována moravskými zvyky a tradicemi. „Jedná se o stylově vrstevnaté oratorium pro sólo, sbory, herce, cimbálovou muziku, dechovou kapelu, dětskou hudeckou muziku, komorní smyčcový orchestr, varhany a bicí nástroje, celkově téměř 200 účinkujících. Jsou mezi nimi Jiří Pavlica s Hradišťanem, pěvecký sbor Gymnázia v Olomouci-Hejčíně, Operní studio Národního divadla moravskoslezského, Komorní smyčcový a dechový orchestr a Proměny Prostějov,“ popisuje Josef Kořenek z pořádající agentury.

Bližší informace na www.paschaliaolomucensia.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…