Olomouc: Pronájem městských bytů formou elektronické aukce

12.04.2024 10:23 | Tisková zpráva

Město Olomouc nastavuje v rámci změn bytové politiky, nastartovaných v lednu letošního roku, další způsob pronájmu městských bytů. Zhruba polovina městských bytů, které se každý rok uvolní, bude nabízena formou elektronické aukce. Pravidla výběrového řízení na pronájem už schválila městská rada. Účinná jsou od 10. dubna 2024.

Olomouc: Pronájem městských bytů formou elektronické aukce
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Je to jednoduché, je to transparentní a je to pro každého, kdo splní nastavené podmínky. Patří mezi ně - žádné exekuce, žádné dluhy vůči městu, včetně Správy nemovitostí nebo Dopravního podniku, a žádné problémy s nájmem městského bytu v minulosti,“ vyjmenovala náměstkyně primátora Kateřina Dobrozemská.

O byt může žádat kdokoliv starší 18 let. Podmínkou je, že dražitel musí dražit nájem bytu sám pro sebe, to znamená, že v bytě pak musí sám bydlet. Zájemce doloží skutečnosti vyžadované pravidly, složí jistinu do aukce nájmu ke konkrétnímu bytu a pak dostane přístupová práva do dražební aplikace. Vyvolávací výše nájemného bude 150 korun za metr čtvereční na měsíc, což je asi o stokorunu méně, než činí komerční pronájmy ve městě.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

Výběrové řízení na nájem konkrétního bytu nebo bytů vyhlásí Rada města Olomouce na návrh své bytové komise. Řízení samotné – od zveřejnění výzvy, příjmu a zpracování přihlášek přes provedení elektronické aukce až po vyhodnocení výsledků - zajistí Správa nemovitostí Olomouc. Ta následně předloží radě města návrh na schválení vítězného účastníka aukce a dvou náhradníků.

„Nájemní smlouva by měla být uzavřena s nájemcem na dobu jednoho roku s možností postupného prodlužování až na 10 let. Prvních pět let by výše nájemného činila částku vysoutěženou nájemcem a následně by ji město mohlo zvýšit v mezích daných občanským zákoníkem,“ objasnila náměstkyně pro sociální oblast.

V nejbližší době budou vyčleněny první volné městské byty vhodné pro aukci nájmu. Jejich seznam bude zveřejněn na webových stránkách města i Správy nemovitostí Olomouc a zájemci se budou moci hlásit do první aukce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…