Olomouc: Restaurátoři navrátí krásu unikátnímu sálu v ZŠ Komenium

16.03.2016 18:48

Jeden z utajených olomouckých skvostů, slavnostní sál ZŠ Komenium, se postupně dočká zaslouženého restaurování. Stav unikátního sálu základní školy je už několik let nevyhovující a volá po opravách. Vedení města Olomouce se proto rozhodlo tomuto nádhernému prostoru postupně vrátit jeho důstojnost.

Olomouc: Restaurátoři navrátí krásu unikátnímu sálu v ZŠ Komenium
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Podle restaurátorského průzkumu by měla celková oprava sálu vyjít až na 8,3 milionu korun. „Vzhledem k nákladnosti jednorázového provedení opravy jsme se rozhodli potřebné restaurátorské práce realizovat po etapách a s využitím dotací,“ vysvětlil náměstek primátora města Olomouce Pavel Urbášek. V první etapě se proto restaurování dočká strop sálu a odborníci zrenovují a doplní také osmiramenný lustr. Na tuto první část oprav, která bude stát bezmála 1,9 milionu korun, přispěje dotace z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, a to ve výši 850 tisíc korun.

„V dalších fázích bychom chtěli restaurovat samozřejmě také všechny zdi sálu, malované dveře i podlahu sálu, postupně v etapách. Bude třeba také doplnit 13 nástěnných replik. Práce se budou plánovat i s ohledem na aktuální možnosti získání dotací na jednotlivé části oprav. Nejen unikátní slavnostní sál, ale celá budova ZŠ Komenium má nezanedbatelnou historickou hodnotu, proto jsem rád, že se nám podařilo alespoň tyto dílčí, ale velmi potřebné, opravy započít, “ doplňuje náměstek Urbášek.

Hodnotu celé budovy dokládá samotná historie. Budova ZŠ Komenium představuje prakticky dějiny olomouckých škol. Stavba školy, jejíž základní kámen byl položen roku 1873, trvala dva roky a stála tehdejších 350 tisíc zlatých. Prvotním důvodem ke stavbě nové školy byla snaha o zvýšení prestiže školství v Olomouci, ale i nedostatek prostor pro výuku. Myšlenka stavby školy zaujala i samotného císaře, který si nad stavbou vzal patronát. Poté, co byla roku 1875 budova slavnostně otevřena, se v ní vystřídala celá řada škol, měnících mnohdy formálně názvy dle nově přicházejících školských reforem. Až do 90. let 20. století se v budově školy prováděly jen nutné udržovací opravy, teprve tehdy pak došlo k zásadní opravě průčelní fasády včetně restaurování pískovcových prvků. Celková generální oprava však tuto nesmírně zajímavou budovu s nadčasově dispozičním uspořádáním ještě čeká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…