Olomouc: Solární inteligentní lavičky nabídnou posezení, nabíjení i signál wi-fi

21.04.2017 10:03

Služby jako z budoucnosti nabídnou lavičky, které se letos v rámci modernizace veřejného mobiliáře objeví v Olomouci.

Olomouc: Solární inteligentní lavičky nabídnou posezení, nabíjení i signál wi-fi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Lavičky umí poskytovat kromě posezení několik dalších funkcí. Díky zásuvkám a USB zdířkám si uživatel může nabíjet mobilní telefon, současně se jedná o zdroj bezdrátového internetového signálu s dosahem kolem čtyř metrů a navíc k tomu lavičky v noci svítí. Provoz těchto multifunkčních zařízení ani nevyžaduje další náklady – jejich horní část totiž tvoří solární panely. Navíc se jedná o líbivý designový výrobek.

Radní na včerejším jednání rozhodli, že město zatím pro Olomouc pořídí tři takové moderní lavičky, které už slouží lidem na různých místech Evropy. „Jsou to velmi praktická, účelná a současně dobře vyhlížející zařízení, která nepochybně i v Olomouci najdou řadu příznivců. Z evropských měst, kde už takový mobiliář slouží veřejnosti, jsou jen dobré reference,“ uvedl primátor Antonín Staněk, který pořízení tohoto prvku pro Olomouc inicioval. „Umístěny budou ve Smetanových sadech u hudebního altánu, na třídě Svobody a v Rožňavské ulici,“ dodal primátor. Tato pilotní část modernizace mobiliáře umístí lavičky na místa, která jsou frekventovaná a současně jsou pod dohledem bezpečnostních kamer.

Technickou výhodou vybraných laviček je nepřetržitý počítačový dozor na dálku, který vyhodnocuje správnost provozu každých 15 minut. Zařízení má ve výbavě senzory na shromažďování informací (funkčnost komponentů, atmosférické podmínky, údaje o provozu a využití dobíjení, atd.), jeho součástí je i noční dekorativní osvětlení, které osvětlí okruh do 2 metrů. Cena vybraného produktu je 3 330 euro za kus.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

22:10 Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

Už jen necelý rok zbývá podle vedení společnosti ČEZ Teplárenská do ukončení výroby energií z uhlí v…