Olomouc: Spolupráce s V4 začíná romanticky. Na bále

31.10.2019 18:18

Oficiální návštěvu z partnerské Bratislavy – Staré Město dnes na radnici v Olomouci čekal poměrně netypický program. Hned po přivítání na radnici totiž čekalo starostku Zuzanu Aufrichtovou pozvání k tanci.

Olomouc: Spolupráce s V4 začíná romanticky. Na bále
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice


Primátor Mirek Žbánek představil návštěvě nový plán na úzkou spolupráci Olomouce se zeměmi Visegrádské čtyřky. Starostku, její průvodkyni a členku rady Martinu Uličnou a další představitele bratislavského Starého Mesta pozval na městský bál, který se bude konat 11. ledna 2020. „Tento ročník pojmeme jako česko-slovenský bál. Bude to totiž začátek roku, který chceme věnovat česko-slovenským vztahů a vzájemnosti,“ vysvětlil Mirek Žbánek.

Primátor vysvětlil, že následující roky chce Olomouc věnovat partnerským městům Pécsi a Krakowu, potažmo jejich zemím. Rok 2023 by pak mohl být zasvěcen vztahů s Rakouskem, byť to není součástí visegrádské skupiny. „Na radnici ve Vídni jsme byli přijati jako první delegace z České republiky, a to velmi vlídně, díky habsburskému dědictví Olomouc a Vídeň pojí hodně společného,“ dodal primátor. Přiblížil, že spolupráce v daném roce by se netýkala jen partnerských měst. Olomouc chce využít například české ambasády v daných zemích a představila se v metropolích sousedních zemí.

„Nabídka mě velmi potěšila, idea spolupráce a zdůraznění česko-slovenské vzájemnosti nám konvenuje,“ reagovala Zuzana Aufrichtová. „V pondělí 28. října jsme u nás v centru Bratislavy uspořádali oslavu 101. výročí vzniku Československa a také jsme zasadili lípu česko-slovenského přátelství. Do naší akce se zapojila i prezidentka Zuzana Čaputová,“ popsala čerstvé aktivity starostka centrální městské části Bratislavy.

V další debatě se již hovořilo o praktických problémech. „Olomouc je dostatečně velké město na to, aby mělo obdobné zkušenosti s fungováním i s problémy, jaké mají evropské metropole. Proto si můžeme určitě vyměňovat praktické zkušenosti například v oblasti parkovací politiky, sociální politiky a v dalších sférách,“ řekla Zuzana Aufrichtová. „Pokud jde zrovna o tuto problematiku, už od loňska máme schválený plán udržitelné mobility, v němž je otázka statické dopravy podrobně řešena. Nyní začínáme pracovat na parkovací politice. Je to běh na dlouhou trať, chceme do procesu zapojit komise městských částí i veřejnost a také využít regulační plány, které už pro jednotlivé části města máme zpracované,“ reagoval primátor. „Je to ale i věc působení na veřejnost v tom smyslu, aby lidé sami pochopili a objevili například výhody cyklodopravy nebo městské hromadné dopravy v porovnání s tím, když jezdí do centra autem.“

Delegace z Bratislavy se po prohlídce radnice a města zapojila i do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému, které probíhalo v Hejčíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

16:31 Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

Krajská zdravotní se již tradičně připojuje ke Světovému dni boje proti mozkové mrtvici, který probí…