Olomouc: Tvarůžkový festival opět provoní centrum města

24.03.2017 12:15

Několikanásobně vyšší účast restaurací a bister, bohatý kulturní program i stánky na Horním a v letošním roce taktéž na Dolním náměstí či nově prodloužení festivalu na dva dny. To vše čeká návštěvníky druhého ročníku Olomouckého tvarůžkového festivalu, který se uskuteční o posledním dubnovém víkendu. Po obrovském zájmu návštěvníků o loňský první ročník nyní organizátoři věří, že se letos podaří naplnit očekávání veřejnosti mnohem lépe.

Olomouc: Tvarůžkový festival opět provoní centrum města
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Druhý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu se bude v tomto roce konat po dva dny, a to v pátek 28. a v sobotu 29. dubna. Prodejci budou tentokrát své speciality nabízet ve stáncích na Horním i Dolním náměstí. „Už před konáním prvního ročníku jsme byli přesvědčeni, že olomoucké tvarůžky si svůj speciální festival zaslouží, což se opravdu plně potvrdilo. Tak ohromný zájem o olomouckou sýrovou pochoutku a speciality z ní vytvořené však nikdo nečekal. Je vidět, že akce založená na regionální gastronomii je pro veřejnost mimořádně přitažlivá,“ říká náměstek primátora města Olomouce Pavel Urbášek. Věří ale, že druhý ročník se podařilo naplánovat dostatečně velkoryse. „Loni se do festivalu zapojilo pár  restaurací, letos je jich více než dvacet včetně bohaté nabídky minipirovarů či prodejce tvarůžkové zmrzliny. I rozmístění stánků bude vzdušnější, festival i doprovodný program se bude odehrávat na obou hlavních náměstích a po dobu dvou dnů. Chtěl bych proto apelovat i na olomoucké restauratéry v centru Olomouce, aby akci nepodcenili a připravili se, i pro ně to bude vzhledem k velkému zájmu výzva všechny návštěvníky uspokojit,“ dodává.  

Do festivalu se tentokrát zapojí více než dvacet zástupců restaurací a bister pod záštitou projektu Ochutnejte Hanou a agentury Food Fest. A protože k tvarůžku neodmyslitelně patří také dobré pivo, samozřejmostí budou také stánky minipivovarů a pivovarů.

Hlavním partnerem festivalu je společnost A.W. Loštice , která nejen že poskytne prodejcům část surovin pro prodej specialit, ale také bude hlavním prodejcem tvarůžků na Horním náměstí, které bude prodávat přímo z kamionu. 

Kromě možnosti ochutnat nejrůznější dobroty s tvarůžkem, ať už na slano, na sladko, tvarůžky pečené, smažené nebo jakkoli jinak upravené, se mohou návštěvníci festivalu těšit také na bohatý kulturní program, který bude probíhat po oba dva dny na obou náměstích. Na Dolním náměstí bude program více zaměřen na rodiny s dětmi, na Horním náměstí zase lidé uvidí více kulinářských show.

V rámci programu se představí gastroškoly z olomouckého regionu, vystoupí známé hvězdy z oblasti gastronomie jako např. Karolína Kramberská, známá z pořadu „Vaříme s Karolinou“, odehrají se kuchařské show šéfkuchařů známých olomouckých restaurací a na své si přijdou i zvídavé hlavy v show „Fyzika v kuchyni“, kterou připravuje Pevnost poznání. Nebude chybět ani cimbálová muzika, představení divadla Tramtarie, taneční vystoupení studia Tancelář nebo ukázka z opery „Tvarůžkové ódy“. Divácky zajímavá bude určitě také soutěž místních sportovců v pojídání tvarůžků.

Na závěr každého dne se mohou Olomoučané i návštěvníci města těšit na koncert známé hudební skupiny. V pátek to bude kapela O5 a Radeček, v sobotu rozezní centrum města Stracené Ráj, který měl velký úspěch i v minulém roce.

„Olomoucký tvarůžek už dávno přerostl hranice města i Moravy a jeho věhlas láká k návštěvě Olomouce opravdu velké množství lidí. V loňském roce jich jen kvůli festivalu přijelo přes deset tisíc. Věřím ale, že jsme se z loňského prvního, v podstatě testovacího, ročníku dostatečně poučili a že nové pojetí festivalu návštěvníci přivítají. Nezbývá snad už tedy nic jiného, než všem, co do Olomouce o posledním dubnovém víkendu zavítají, popřát dobrou chuť a příjemnou zábavu,“ přeje primátor města Olomouce Antonín Staněk.

„Pro ty zájemce, kteří by rádi vychutnali atmosféru po oba dva dny festivalu, jsou připraveny pobytové balíčky za zvýhodněnou cenu. Další informace jsou dostupné na www.olomouctravel.cz,“ doplňuje Karin Vykydalová, vedoucí oddělení cestovního ruchu.

Více informací o festivalu a detaily k programu naleznete na webu tvaruzkovyfestival.olomouc.eu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…