Olomouc: Ústřední hřbitov v Neředíně má novou dlážděnou cestu

01.09.2019 8:37

Socha Ježíše na litinovém sloupu je novým důstojným zkrášlením areálu městského ústředního hřbitova v Neředíně. Socha o výšce 60 centimetrů je umístěna na litinovém sloupu a spolu s ním dosahuje úctyhodné výšky téměř dvou a půl metru. Nově instalovanou sochu lze obdivovat u evangelické kaple poblíž historické vstupní brány hřbitova.

Olomouc: Ústřední hřbitov v Neředíně má novou dlážděnou cestu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Po konzultaci s odborníky předpokládáme, že sloup byl odlit okolo roku 1900, pravděpodobně ve slévárně Blansko. Odhadovaná hodnota tohoto ojedinělého díla je přes sto tisíc korun,“ popsal náměstek primátora Matouš Pelikán, v jehož gesci jsou městské hřbitovy. Restaurování nalezeného díla bylo svěřeno umělecko-kovářské dílně Ilji Běhala.

Kromě sochy Ježíše je na hřbitově v Neředíně i nové pietní místo. Vzniklo u rozptylové loučky a sloužit bude pozůstalým k ukládání pietních kamenných desek se jmény zemřelých. „Jde o důstojnou a také nutnou náhradu za památeční desky a předměty, které dosud pozůstalí ukládali na zemi. Situace nám bohužel následně také komplikovala i řádné ošetřování travního porostu,“ objasnil Evžen Horáček, ředitel Hřbitovů města Olomouce. Pietní místa na zemi tak nově nahradí čtyřboká konstrukce pro vkládání kamenných desek se jmény rozptýlených.

Návštěvníci centrálního hřbitova v Neředíně jistě ocení i to, že se v průběhu letošního léta podařilo v předstihu dokončit také poslední dlážděnou cestu. „Ukončili jsme tak budování páteřních cest v areálu hřbitova, které začalo v roce 2016. Poslední cestu se navíc podařilo dostavět o téměř tři týdny dříve než bylo původně v plánu,“ vyzdvihl náměstek primátora Matouš Pelikán. Po dlažbě z žulových kostek se tak lidé nyní projdou v úseku od tzv. lesa vzpomínek až k zázemí hřbitova poblíž kamenictví v zadní části areálu. „Celkově jsme tak v posledních čtyřech letech na dlážděné cesty na ústředním hřbitově vynaložili více než 5,5 milionu korun a zvelebili prostor o celkové ploše 2,5 tisíce metrů čtverečních,“ uzavřel náměstek Pelikán.

Kromě ústředního hřbitova v Neředíně se podařilo letos opravit za více než 150 tisíc korun také chodník na hřbitově v městské části Černovír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

10:28 Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

Bezmála čtyři měsíce bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce silnice a chodníků v přerovské místní části…