Olomouc: Vedení města zkontrolovalo modernizaci hlediště Moravského divadla

28.07.2017 19:48

Hlediště Moravského divadla prochází během prázdnin druhou fází revitalizace. Průběh prací zkontrolovali dnešního kontrolního dne i zástupci vedení města – primátor Antonín Staněk a investiční náměstek Filip Žáček.

Olomouc: Vedení města zkontrolovalo modernizaci hlediště Moravského divadla
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V současné době je hotova nová dvouvrstvá podlaha, penetrují a líčí se zdi, upravují štuky. „Detailně jsme se seznámili s postupem prací a ujistili se, že termín dokončení do zahájení divadelní sezony je reálný,“ uvedl primátor Staněk.

Statutární město Olomouc, které je zřizovatelem divadla, na opravy vyčlenilo ze svého rozpočtu 6,2 milionu korun. „Na opravené podlahy bude položena nová textilní krytina. Stěny budou opatřeny většinou novými tapetami, částečně malbou, nová malba bude i na stropech. V hledišti plánujeme nová sedadla, kde probíhá výběr zhotovitele,“ řekl náměstek Žáček.

Plánovaná křesla by měla být širší a pohodlnější. Kapacita Moravského divadla se mírně sníží ze současných 452 na 446 míst. Například v parteru bude o devět sedadel méně a po jednom jich ubude i v lóžích. Naopak 32 nových míst vzniklo v lóži galerie.

Moravské divadlo zůstane červené. „Materiál čalounění, červený vysoce odolný plyš s proměnlivým lomem světla, byl již dříve použit na novém čalounění divadelní šatny, dveří, zábradlí a paravánů galerie. Nyní jej řemeslníci použijí i na všechny čalouněné prvky přízemí a balkonů,“ doplnil náměstek Žáček.

Budova Moravského divadla je zapsaná v seznamu nemovitých kulturních památek. Divadlo bylo postaveno roku 1830 na místě renesančního domu podle projektu vídeňského architekta Josefa Körnhäusla. V minulých letech byly každé prázdniny využity pro drobné opravy a úpravy. Divadlo má opravené toalety, nové šatny i foyer. Po pěti letech byla loni znovu zpřístupněna i galerie pod střechou. Revitalizace hlediště je největším zásahem za posledních čtyřicet let.

„Rekonstrukce a údržba divadelního domu je permanentní záležitostí. Je třeba neustále myslet na divácký komfort a zvyšují se nároky na servis,“ podotkl ředitel divadla Pavel Hekela. K pravidelné letní údržbě patří i každoroční nátěr podlahy na jevišti, oprava jevištních portálů, výměna lan v provazišti, ale také generální opravy hudebních nástrojů. „Všechny opravy a úpravy je možné vykonat pouze v čase divadelních prázdnin. Proto jsme i letos ukončili sezonu o několik dní dříve a novou sezonu zahájíme o několik dní později. Věřím, že diváci tyto důvody pochopí a ocení,“ dodal ředitel Hekela.

Loni do hlediště Moravského divadla zavítalo více než sto tisíc diváků. Novou sezónu zahájí divadlo v neděli 10. září slavnostním galavečerem a v průběhu roku uvede 11 premiér.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…