Olomouc: Velká šance pro absolventy vysokých škol - sdílené podnikové služby

13.02.2017 8:33

Zajímavé perspektivy skýtá oblast sdílených služeb, kterou se na svém posledním jednání zabývali olomoučtí radní. Jedná se o segment pracovního trhu, který zažívá velký rozmach a pro Olomouc je dobrým potenciálním zdrojem nových pracovních míst především pro absolventy vysokých škol. Kvalifikovaní mladí lidé by tak díky novým šancím nemuseli za prací odcházet z regionu.

Olomouc: Velká šance pro absolventy vysokých škol - sdílené podnikové služby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Podstatou nového projektu je představit Olomouc investorům jako ideální destinaci pro umístění center sdílených podnikových služeb. Jedná se obvykle o nadnárodní společnosti, které umísťují v tuzemsku některé své agendy. Z takových center sdílených služeb se pro zákazníky z různých míst světa poskytují služby v oblastech, jako jsou účetnictví, personalistika, IT, komunikace, marketing, podpora zákazníků či vývoj a výzkum. „Tento segment trhu dnes zažívá veliký růst a podle odborníků je velmi perspektivní. To bude údajně platit ještě více v souvislosti s blížícím se Brexitem, protože se řada investorů bude snažit přesunout své provozy do střední a východní Evropy,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec.

Tématem se zabývala agentura CzechInvest spolu s asociací ABSL, a společně vyhodnotily jako nejvhodnější města pro podporu vzniku takových center Olomouc a Plzeň. Olomouc byla vybrána jako město, které má veliký potenciál pro rozvoj center sdílených služeb, a které by mělo cíleně vznik takových míst podporovat. „Město má dobrou dopravní dostupnost, množství kvalifikovaných a jazykově dobře vybavených mladých lidí a navíc leží v blízkosti dvou větších měst, jejichž kancelářské kapacity jsou už do značné míry naplněny, zatímco v Olomouci kapacity ještě jsou,“ doplnil náměstek Jakubec. Již existující centra zaměstnávají z podstatné většiny vysokoškoláky, a pro Olomouc je dobrou zprávou, že zájem je o absolventy humanitních směrů s dobrými jazykovými znalostmi.

Radní souhlasili s marketingovou a propagační podporou investorů, s přípravou smlouvy mezi městem a asociací ABSL a s jednáním o uspořádání konference pro potenciální investory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

7:37 Ústí nad Labem: Je za námi třetí ročník Family festivalu

Třetí ročník zábavné akce pro celou rodinu, kterou uspořádalo statutární město Ústí nad Labem, přilá…