Olomouc: Za ušetřené peníze opraví chodníky ve Werichově ulici

30.06.2017 10:03

Informace z jednání Rady města Olomouce.

Olomouc: Za ušetřené peníze opraví chodníky ve Werichově ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

LETNÍ A PODZIMNÍ FLORA NA JEDNU JÍZDENKU

S padesátiprocentní slevou na jízdném v olomoucké hromadné dopravě mohou počítat návštěvníci letní a podzimní etapy veletrhu a výstavy květin Flora Olomouc, kteří si zakoupí elektronickou vstupenku. Projekt nese název MHD+Flora Olomouc.

„Našim cílem je zlepšit dopravní obslužnost během konání výstavy a motivovat návštěvníky k využití alternativního způsobu dopravy do Olomouce i po městě, tedy využití vlaku a městské hromadné dopravy,“ uvedl primátor Antonín Staněk.

Výstaviště Flora uzavřelo v minulosti smlouvu o vzájemné spolupráci s Českými drahami. Kromě zajištění kyvadlové vlakové dopravy mezi hlavním nádražím a stanicí v Poupětově ulici bezprostředně sousedící s areálem výstaviště, se jednalo především o projekt VLAK+Flora Olomouc, kdy návštěvníkům výstavy byl účtován jen padesátiprocentní tarif u zpáteční jízdenky v rámci celého území republiky.

Na něj navazuje nový projekt Dopravního podniku města Olomouce a Výstaviště Flora, který propojí vstupenkový systém výstaviště s elektronickým odbavením jízdenek MHD. Návštěvníkovi tak bude po zakoupení elektronické vstupenky na výstavu Flora Olomouc nabídnuta jedna jízdenka v MHD, formou SMS jízdenky zdarma.

„Předpokládáme, že příjezdová SMS jízdenka bude zdarma, druhou – odjezdovou uhradí návštěvník dle platného tarifu. Vstupenkový systém Flory Olomouc běží na webových stánkách výstaviště. Na elektronicky odbavené vstupenky poskytne výstaviště navíc třicetikorunovou slevu,“ upřesnil ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř.

O náklady na zabezpečení technického propojení vstupenkového a jízdenkového systému se podělí výstaviště s dopravním podnikem. Cenu jízdného ve výši 14 korun uhradí město Olomouc. Pilotní provoz bude spuštěn již na letní etapě výstavy 17. srpna.

ZA UŠETŘENÉ PENÍZE OPRAVÍ CHODNÍKY VE WERICHOVĚ ULICI

Na opravu chodníků a veřejného osvětlení využije město finanční úsporu ze zimní údržby komunikací. Rada města Olomouce včera rozhodla o přerozdělení finančních prostředků, které se vyšplhaly na 1,8 milionu korun.

„Na základě smlouvy mezi statutárním městem a akciovou společností Technické služby města Olomouce budou peníze použity na opravu chodníků ve Werichově ulici a na opravy a údržbu veřejného osvětlení,“ informoval primátor Antonín Staněk.

Pro chodníky na Nových Sadech je vyčleněno 1,3 milionu korun, na veřejné osvětlení je určeno 500 tisíc korun.

Úspora ze zimní údržby byla na opravy využita podobně také v minulých letech, kdy byla využita na opravu části komunikace na třídě Svobody a úpravy několika přechodů pro chodce.

VE MĚSTĚ BUDE DALŠÍCH DESET STANOVIŠŤ PRO SBĚR ELEKTROSPOTŘEBIČŮ

Z dvaceti na třicet sběrných míst se rozroste zpětný odběr elektrozařízení, který na území města zajišťuje kolektivní systém Asekol.

„Režim nakládání s vysloužilými elektrospotřebiči přispěl ke zvýšení počtu zpětně odevzdávaných elektrospotřebičů i ke značné finanční úspoře za jejich odstraňování,“ potvrdil náměstek primátora Aleš Jakubec.

Místa zpětného odběru byla zřízena ve sběrných dvorech, které provozují Technické služby a pro zvýšení komfortu obyvatel města také prostřednictvím dvaceti stacionárních kontejnerů, se sběrem všech drobných elektrozařízení bez ohledu na výrobce. Rozmístěny byly především v okrajových městských částech.

Nyní tak bude v Olomouci o deset kontejnerů více. Rozmístěny budou v ulicích Kubatova, Na Letné, Karafiátová, Kmochova, Horní Lán, I. P. Pavlova, Na Střelnici, Janského, na třídě Svornosti a křižovatce ulic Pionýrské a Čajkovského.

„Olomoučané patří už dlouhodobě mezi vůbec nejlepší v třídění odpadů, což potvrdily i poslední výsledky celostátní soutěže obcí O křišťálovou popelnici za rok 2016, kde se Olomouc znovu probojovala mezi finalisty. Naším cílem je projekt třídění odpadů i nadále inovovat tak, aby byl pro obyvatele stále komfortnější. Toho dokážeme docílit právě rozšiřováním sběrných nádob blíže k jejich místu bydliště nebo umísťováním do míst, kde je největší koncentrace obyvatel,“ zdůraznil primátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…