Olomouc bude barevnější, historické centrum rozkvete v barvách republiky

03.05.2018 21:16

Více květin v ulicích, rozkvetlá náměstí a nově vysázené stromy na příjezdových cestách do Olomouce. Do barevnější a přívětivější podoby se město promění už za pár týdnů díky projektu Zelená brána a dalším konceptům, které počítají s květinovými výsadbami i obnovou veřejné zeleně.

Olomouc bude barevnější, historické centrum rozkvete v barvách republiky
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Do příjemnějšího vzhledu ulic a veřejných prostranství investuje město společně s Výstavištěm Flora Olomouc několik milionů korun.

„Výsledky by obyvatelé a návštěvníci Olomouce měli vidět už v nejbližších týdnech. Děje se tak v rámci dlouhodobě připravovaných projektů, které mají v daleko větší míře než dosud vrátit do města zeleň a květinové výsadby. Olomouc se dlouho chlubí označením město květin, poslední dobou se však od květinové výzdoby ulic z různých důvodů upustilo. Je to ale škoda a my bychom to nyní chtěli napravit,“ objasňuje vznik hned několika projektů na ozelenění města primátor Antonín Staněk.

Příležitost rozkvést má nyní nejen centrum samotné, ale i důležité ulice a příjezdové komunikace. S pomocí evropských dotací se tak už nyní začínají vracet stromy do ulice Lipenské i na třídu Kosmonautů. „V rámci projektu Zelená brána se sází 170 stromů a více než 1 000 kvetoucích keřů na dvoukilometrovém úseku ulice Lipenské. Třídu Kosmonautů bude lemovat nově vysázený zhruba půlkilometrový úsek aleje s jerlíny, javory či okrasnými třešněmi. Celkově 71 vysázených stromů zde doplní na 3 000 keřů,“ popisuje náměstek primátora Aleš Jakubec s tím, že náklady na projekt Zelená brána jsou 3,2 milionu korun.

Nad rámec projektu se na třídě Kosmonautů objeví ještě 330 metrů čtverečných nových květinových záhonů, které budou osázeny 5 000 letničkami. „Osobně jsem hodně stál také o odstranění plevele mezi panelovými domy na třídě Kosmonautů a v Jungmannově ulici, kde se nacházejí i staré vyvýšené betonové záhony s výsadbou květin a keřů. Rovněž ty by měly teď dostat novou květinovou podobu,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk. Zpříjemněn květinovou výsadbou bude také blízký prostor před hlavním nádražím, kde stávající zvýšené kontejnery se stromy rozkvetou květinovou podsadbou letniček. Hlavní estetický efekt bude možné obdivovat od června do poloviny podzimu.
Jako další vhodné místo pro ozelenění a zbarvení města formou květinového pásu byla zahradníky Výstaviště Flora Olomouc vybrána ulice Brněnská. „Výsledným efektem naší práce bude pestrý květinový koberec lemující hlavní přístupovou magistrálu do města směrem od Brna. První květy by se měly objevit v tramvajovém pásu v úseku od zastávky Wolkerova po zastávku Fakultní nemocnice v průběhu června. Hlavní období květu letničkových směsí nastane v průběhu prázdnin a dle průběhu počasí vydrží kvést až do začátku podzimu,“ věří ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Uhlíř.
Zcela zásadní proměny se dočká i stávající úprava květinových záhonů na třídě Svobody. Havarijní dřevěné obruby vyvýšených záhonů budou odstraněny a nahradí je terénní modelace s výsadbou trvalek. „Do příštího roku bude probíhat příprava projektu nové podoby zdejší zeleně a současně se uskuteční výsadby trvalek a cibulovin. S aktuální realizací terénních úprav začnou zahradníci již letos po odkvětu stávajících cibulovin,“ popisuje vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka. 

Květiny se vracejí také do samotného centra. Jako pocta stému výročí vzniku Československé republiky rozkvetou v národních barvách obě historická náměstí i budova radnice. „Za naprosto podstatný úspěch považuji to, že se nám už loni podařilo po náročných vyjednáváních s památkáři oživit Horní náměstí květinovými pyramidami a atypická instalace se setkala s pozitivním ohlasem veřejnosti. Jsem přesvědčen, že květiny do center historických měst patří,“ reaguje primátor Antonín Staněk.

V barvách červenobílé tak letos pokvete na Horním náměstí celkem deset pyramid osázených pelargoniemi a surfiniemi, okna radnice ozdobí převislé muškáty ve stejné barevné kombinaci. Dolní náměstí letos zcela nově zkrášlí květiny na sloupech veřejného osvětlení, kde budou instalovány závěsné nádoby. Květinová výzdoba bude obě historická námětí zdobit od poloviny května a kvést vydrží minimálně do poloviny října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: Město hledá pohodlnější mobiliář pro zahrádky v centru

16:14 Kopřivnice: Město hledá pohodlnější mobiliář pro zahrádky v centru

Městský mobiliář před cukrárnou v centru čeká výměna. Na základě prvních zkušeností a připomínek náv…