Olomouc čeká referendum o regulaci hazardu

11.12.2014 16:27

Možnost dát najevo svůj postoj k regulaci hazardu ve městě budou mít Olomoučané v referendu už tento pátek 12. prosince 2014.

Olomouc čeká referendum o regulaci hazardu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

O vyhlášení místního referenda na území Olomouce rozhodlo letos v září svým usnesením zastupitelstvo města. Pod návrh přípravného výboru na konání lidového hlasování se podepsalo celkem 8 175 oprávněných osob.

Hlasování v referendu o regulaci hazardu proběhne v pátek od 14:00 do 22:00 hodin v celkem 89 hlasovacích okrscích, které se shodují se stálými volebními okrsky ve městě. Hlasovací lístky dostanou lidé přímo v hlasovacích místnostech. „Osobou oprávněnou hlasovat v referendu je občan České republiky, který dosáhl v den jeho konání věku 18 let a je přihlášen k trvalému pobytu v Olomouci. To stejné platí i pro občany jiného členského státu Evropské unie, který je v den hlasování přihlášen k trvalému nebo přechodnému pobytu ve městě a je zapsán na základě své žádosti v dodatku stálého seznamu voličů,“ vysvětluje tajemník magistrátu Jan Večeř. „K dnešnímu dni je v dodatku ke stálému seznamu oprávněných osob evidováno celkem 29 občanů jiného členského státu EU a celkem 26 žádostí o hlasovací průkaz,“ doplňuje informace vedoucí odboru správních činnosti magistrátu Alena Daubnerová.

Hlasování proběhne v hlasovacích místnostech jako jsou lidé zvyklí při komunálních volbách. „Předtištěnou odpověď „ano“ nebo „ne“ na hlasovacím lístku oprávněná osoba označí křížkem v příslušném rámečku, vloží do úřední obálky a vhodí do hlasovací schránky,“ popisuje způsob hlasování tajemník Jan Večeř. Na zajištění řádného průběhu referenda se bude podílet více než 400 lidí. „Celkový počet členů v komisích, které budou čtyřčlenné, je 367 lidí. Přípravný výbor delegoval do okrskových komisí celkem 96 členů, přičemž 10 z nich se již omluvilo a v komisích nezasedne. Komise jsou tak z valné části složeny z lidí, které běžně sedí v komisích například při komunálních volbách,“ uvádí tajemník magistrátu Večeř. Náklady na konání místního referenda hrazené z rozpočtu města jsou předběžně odhadnuty na 1,4 milionu korun.

Poté, co se ve 22:00 hodin hlasovací místnosti uzavřou, začne sčítání. „Předpokládáme, že výsledek hlasování a platnost místního referenda bychom mohli znát do dvou hodin od uzavření hlasovacích místností,“ míní tajemník. K platnosti místního referenda je potřeba účasti alespoň 35 procent oprávněných osob.

V případě platnosti a závaznosti výsledků místního referenda připadá v úvahu jako jeden z kroků i změna obecně závazné vyhlášky, její konečná podoba bude záviset na rozhodnutí zastupitelů. „Výsledek místního referenda tak může pro vedení města představovat návod, jak k problematice hazardu přistupovat,“ uvádí primátor Antonín Staněk s poukazem na to, že rada města již nyní k problematice hazardu ustavila samostatnou pracovní skupinu. „Dobré řešení neexistuje, úplný zákaz by však například mohl vést ke vzniku nelegálních heren. Nicméně reálným řešením se již nyní jeví pokračování v nastoupeném trendu redukce hazardu ve městě. Pokud by však občané v referendu, které bude platné, rozhodli o zákazu, samozřejmě by město muselo učinit kroky, které z toho vyplývají,“ zdůrazňuje primátor.

Regulaci hazardu podpořilo zastupitelstvo města poprvé loni v únoru, kdy přijalo novou obecně závaznou vyhlášku o regulaci provozu sázkových her, loterií a jiných podobných her. Vyhláška podstatně omezila počet adres, na nichž se hazard provozuje a radní zasáhli také do podoby vzhledu výloh a poutačů v ulicích. Na základě platné vyhlášky se počet heren v Olomouci postupně snižuje, do konce letošního roku zůstane v povozu pouze 57 z původních 113 adres. „Minulé vedení města zvolilo strategii postupného vymístění heren z kritických lokalit s cílem omezit negativní jevy spojené s patologickým hráčstvím. Současně s tím jsme chtěli koncentrovat hazard do menšího počtu větších provozoven, kde je možná jejich důslednější kontrola,“ vysvětluje kroky radnice bývalý primátor Olomouce Martin Major.

Nové podmínky pro provoz hazardu v Olomouci může přinést také nově připravovaný loterijní zákon z dílny ministerstva financí.

Všechny informace k referendum najdete na www.olomouc.eu/mistni-referendum

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…