Olomouc sjednotila správu a evidenci městského mobiliáře

16.08.2017 15:51

Aktualizovaný seznam městského mobiliáře, do něhož patří např. lavičky, stojany na kola, odpadkové koše nebo informační tabule, je výsledkem provedeného pasportu městského mobiliáře. Z nového přehledu majetku bude magistrát vycházet při rozhodování o jeho údržbě a modernizaci.

Olomouc sjednotila správu a evidenci městského mobiliáře
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Snažili jsme se postihnout veškerý mobiliář, který se nachází v majetku a na pozemcích města. Seznam tak poskytuje aktuální přehled o konkrétním typu majetku, který je ve správě města, a poslouží jako podstatný podklad při rozhodování o jeho další údržbě, výměně nebo modernizaci,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk.

Na svém posledním jednání se radní města nejen seznámili s kompletní evidencí městského mobiliáře, ale souhlasili zároveň s novým systémem jeho správy a evidence. Převážná část stávajícího mobiliáře, s výjimkou odpadkových košů a vybavení dětských hřišť i sportovišť, tak bude k lednu 2018 převedena na odbor správy městských komunikací magistrátu. Ten bude mít v rozpočtu vyčleněny příslušné finanční prostředky na údržbu a opravy, které budou uskutečňovány v rámci smlouvy města s technickými službami. „Sjednocená správa a evidence městského mobiliáře znamená skutečně podstatnou změnu. Zjednoduší komunikaci s veřejností i komisemi městských částí a urychlí řešení případných podnětů občanů, kteří upozorňují na stav mobiliáře i jeho potřebnou údržbu,“ uvedl za Technické služby města Olomouce ředitel Miroslav Petřík.

Současně s těmito změnami schválili radní také návrh na sjednocení i správu městského mobiliáře, který je v Olomouci umísťován v rámci zcela nových investičních akcí. „Naší snahou je při údržbě, obnově, modernizaci a postupném doplňování městského mobiliáře sjednotit jeho vzhled a navázat na předešlou koncepci umisťování městského mobiliáře z nedávného období, kdy např. součástí revitalizace sídlišť a městských parků byla i dodávka mobiliáře modernějšího designu,“ objasnil primátor. Při výběru typu laviček proto město hodlá posuzovat také hledisko udržitelnosti i výsledky správních řízení povolovacích orgánů, zvláště pak orgánů památkové péče.

„Situace s lavičkami na veřejných prostranstvích, která byla zejména v poslední době veřejností opakovaně diskutována, by se tak měla postupně zlepšovat. Do konce roku máme k dispozici zhruba 500 tisíc korun a soubor požadavků z komisí městských částí, které vznášejí požadavky na doplnění mobiliáře. Prostřednictvím technických služeb by se tak mělo dostat do potřebných lokalit nejméně 30 laviček a mimo ně ještě proběhne i revitalizace laviček na Sadovém náměstí na Svatém Kopečku, kde je jejich stav dlouhodobě špatný,“ popsal primátor Staněk.

Na základě vyčleněných prostředků je v plánu umístit lavičky v lokalitách Frajtovo náměstí (4 ks), Náves Svobody (1 ks), dětské hřiště Hermannova (2 ks), dětského hřiště vnitroblok Dlouhá (2 ks), u hvězdárny v Lošově (2 ks), Svolinského (1ks), hřiště Lindnerova (6 ks), a v případě souhlasu správce toku, Povodí Moravy, s.p., také na břehu podél Moravy u kojeneckého ústavu (6-8 ks).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…