Opava: Hasiči cvičili společně se svými polskými kolegy

04.10.2015 14:52

V sobotu 26. září proběhlo v Branicích, místní části Držkovice za nepříznivého deštivého počasí společné cvičení jednotek sborů dobrovolných hasičů ze západní části Opavska a jejich polských kolegů.

Opava: Hasiči cvičili společně se svými polskými kolegy
Foto: Opava
Popisek: Opava

V rámci čtvrtého ročníku společných cvičení opětovně vyzkoušeli svou  akceschopnost při mimořádných událostech, zejména povodních. Jednotky sborů dobrovolných hasičů z Brumovic, Holasovic, Palhance, Vávrovic a Malých Hoštic společně s polskými kolegy z Gminy Branice a jejích místních částí Blisczyzce, Lewice, se u hraničního mostu Držkovice /Dzierżkowice sešli počtvrté, aby si společně vyzkoušeli spolupráci při mimořádných událostech, jako jsou povodně.

Tomuto společnému cvičení přihlíželi zástupci města Opavy, obcí Holasovice a Brumovice, jakož i polské Gminy Branice. „Jednotky z našich měst a obcí byly seznámeny s vybavením a se zařízením pro ochranu před povodněmi. Dále proběhla ukázka plnění pytlů s pískem prostřednictvím dávkovače. Uskutečněn byl rovněž nácvik těsnění a zvyšování hrází, kdyby byla velká voda,” říká Stanislav Baca, starosta Gminy Branice. Jeho obec byla letos hlavním organizátorem celého cvičení.

Cvičení se zúčastnilo několik desítek dobrovolných hasičů. „Dobrovolní hasiči z obou stran hranice opět předvedli, že jsou připraveni v případě problémů okamžitě zasáhnout”, dodala Martina Věntusová, pověřená vedoucí odboru kancelář tajemníka opavské radnice. V pořadí již čtvrté cvičení bylo realizováno po ukončení projektu „Posílení akceschopnosti JSDH při povodních” spolufinancovaného Evropskou unií v rámci  v rámci Operačního programu Česká republika-Polská republika 2007-2013.

Tento společný česko-polský projekt koordinovalo od roku 2010 Statutární město Opava. „Jsem velmi rád, že se toto, již v pořadí čtvrté, společné cvičení povedlo, i přes to, že nám počasí moc nepřálo. Spolupráce s polskou stranou je v naší příhraniční oblasti absolutně nezbytná a na velmi dobré úrovni. Chtěl bych poděkovat jak polským kolegům za přípravu této akce, tak i jeho účastníkům,” uzavírá Martin Dostál z odboru rozvoje města a strategického plánování opavského magistrátu.

V pořadí páté společné cvičení proběhne v příštím roce opět na české straně, tentokrát v Brumovicích. Obě země se budou v pořádání cvičení střídat až do roku 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…