Opava: Parkovné bude možné nově zaplatit i pomocí SMS

29.09.2016 10:05

Od 1. října 2016 bude Statutární město Opava poskytovat novou službu SMS parkovné v Zóně placeného stání, která řidičům umožní pohodlné placení parkovného prostřednictvím mobilního telefonu. Řidiči tak již nebudou muset hledat drobné, parkovné bude možné snadno uhradit či prodloužit přímo z kavárny nebo během obchodního jednání. Parkovací automaty přitom zůstanou zachovány a občan tak bude mít možnost zvolit, zda chce platit hotově či pomocí SMS.

Opava: Parkovné bude možné nově zaplatit i pomocí SMS
Foto: Opava
Popisek: Opava

Cílem nové služby je nabídnout parkujícím pohodlný a rychlejší způsob úhrady a v případě potřeby opakovaně prodloužit dobu parkovného o jednu parkovací jednotku bez kontaktu s parkovacím automatem. Obdobný systém pro platby parkovného mobilními telefony funguje již v téměř čtyřiceti městech České republiky.

Jediným předpokladem pro použití této služby je mobilní telefon, který má povolenou službu Premium SMS. Ta bývá standardně k dispozici, pokud tomu tak není, lze ji zdarma aktivovat na zákaznické lince mobilního operátora. Následná operace je opravdu snadná, stačí zaslat SMS v příslušném tvaru. Podrobné informace o způsobu provedení platby jsou k nalezení v návodu na každém parkovacím automatu v příslušné lokalitě.  Na těchto informačních cedulích je vždy v pravém horním rohu uvedena také zóna parkování, ve které se řidič nachází. Právě číslo zóny je třeba zapsat společně s SPZ vozidla a dobou stání do odesílané SMS. Ceny parkovného se přitom v jednotlivých zónách liší.

„Pro maximální zjednodušení platby parkovného je možné zaregistrovat SPZ vozidla k telefonnímu číslu, tedy aktivovat službu parkovací účet. Poté je možné parkovné hradit pouhým prozvoněním konkrétního čísla, které si mohou občané uložit do seznamu mobilního telefonu, aby ho měli vždy po ruce. Navíc takto ušetří za poplatek za odchozí SMS,“vysvětluje náměstek technických služeb Martin Girášek. že parkovné formou SMS není možné platit na parkovišti na náměstí Svobody U Jelena, kde funguje závorový systém.

Technický servis „Mobilních plateb parkovného“ pro Technické služby Opava s.r.o., jako operátora Zóny placeného stání ve Statutárním městě Opava, bude obstarávat společnost Materna Communications a.s. Kontrolu SMS parkovného pak bude pomocí on – line zařízení zajišťovat Městská policie Opava.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

16:31 Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

Hokejové šílenství, které zaplavilo město, se dotklo i pardubického magistrátu. Ten ve spolupráci s …