Opavské školáky Svět techniky baví

20.07.2016 6:30

Přijít na kloub fungování města nebo lidského těla, vyzkoušet si, jak se montuje auto na výrobní lince, proletět se strojem času třeba do pravěku k mamutům, pochopit, co je to vlastně duha nebo bouřka, - to vše a ještě mnohem více nabízí dětem i dospělým vědecké a technologické centrum Svět techniky. Projekt, který byl dokončen v září 2014, oživil Dolní oblast Vítkovic v Ostravě a to nejen svým unikátním architektonickým řešením, ale i svou náplní. Školákům, studentům, ale i široké veřejnosti totiž hravou a poutavou formou přibližuje problematiku vědy, výzkumu a technických oborů.

Opavské školáky Svět techniky baví
Foto: Opava
Popisek: Opava

„Projekt podpořilo město Opava již v jeho přípravné části. Pro roky 2010-2012 byla schválena tehdejším vedením radnice účelová dotace na vybudování Světa techniky v celkové výši 1,5 milionu, na každý jednotlivý rok tedy 500 tisíc korun. Od roku 2013 dotuje Opava technologické centrum každoročně 250 tisíci korunami,“ vyčíslila vedoucí oboru kancelář primátora Jana Foltysová.

Školy zřizované městem Opavou a to včetně škol mateřských mohou v rámci spolupráce, kterou město se Světem techniky uzavřelo, navštěvovat Svět techniky zdarma. „Této možnosti využívají opravdu hojně, některé kolektivy se zde vracejí opakovaně a to třeba i několikrát do roka. Podle statistik, které nám poskytlo samotné technologické centrum, ho za roky 2014 a 2015 navštívilo téměř 6 a půl tisíce žáků nejen z našich příspěvkových organizací, tedy ze základních a mateřských škol, ale i ze škol středních,“ uvedla mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná.

„Tento projekt má obrovský vzdělávací potenciál. Město ho podporuje, protože si uvědomujeme, že je potřeba motivovat mladé lidi již od dětství k zájmu o technické obory a technické vzdělávání. Školy velice vítají, že se mohou děti s oblastí techniky, a to velmi zajímavou interaktivní formou, seznámit. Navíc je návštěva může přivést i k myšlence, že se nějaký technický obor může stát jejich zaměstnáním nebo třeba jen koníčkem,“ dodala vedoucí odboru školství Andrea Štenclová.

Malí i velcí si mohou hrát, objevovat i odpočívat

Svět techniky vznikl za podpory fondů Evropské unie a rozpočtu České republiky. Kromě Opavy na jeho provoz přispívají i další města v kraji. Na ploše 14 000 metrů čtverečních zde pro návštěvníky vyrostly čtyři světy s trvalými expozicemi a jeden svět určený pro výstavy dočasné. Stálicemi jsou Dětský svět, Svět vědy a objevů, Svět civilizace a Svět přírody. Ten je rozlohou největší, zabírá celé jedno patro a taky venkovní zahradu. Malí i velcí návštěvníci si tady mohou hrát, objevovat i odpočívat. Nabídku rozšiřuje 3D kino a Divadlo vědy -Show & Demo.

„Ne všechny dny během letošním letních prázdnin budou jistě prosluněné a tak pokud byste hledali typ, jak strávit volný čas, je Svět techniky určitě tou správnou volbou,“ zvou na závěr provozovatelé nejen rodiny s dětmi do oblasti Dolních Vítkovic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…