Opavský uličník - to je název kalendářů města na příští rok i chystané publikace

05.12.2016 18:15

Před více než pětadvaceti lety byla vydána brožura Náměstí a ulice města Opavy autorů Josefa Gebauera a Pavla Šrámka. Do dnešní doby je po knize poptávka, není ale již v prodeji. Proto se město rozhodlo vydat novou knihu, která mapuje více než 330 současných ulic centrální Opavy včetně Kateřinek, Kylešovic a Jaktaře, ale bez městských částí.

Opavský uličník - to je název kalendářů města na příští rok i chystané publikace
Foto: Opava
Popisek: Opava

„Publikace s názvem Opavský uličník a podtitulem Historie a současnost opavských ulic a náměstí by měla vyjít v prvních měsících příštího roku. Jsou v ní abecedně seřazeny ulice současné Opavy s informací, jak se která ulice jmenovala v minulosti a proč momentálně nese ten či onen název. Pokud je ulice pojmenována podle nějaké osobnosti, lze zde najít i povídání o ní, jsou tady popsány také zajímavé budovy, které se v dané lokalitě nachází i informace o tom, kdo významný zde třeba žil či pobýval,“ popsala Jana Foltysová, vedoucí odboru kanceláře primátora, který na zpracování knihy pracoval.

Publikace je plná současných i historických fotografií. „Samozřejmě jsme nemohli vyfotit všechny stávající ulice, to by kniha nabyla velkých rozměrů, vybírali jsme tedy pohledy na současné i historické ulice spojené s nějakou zajímavou stavbou, událostí či osobností. U opavských rodáků nebo těch, kteří zde žili, jsme se také snažili dohledat jejich fotografie. Nenajdete zde například výklad toho, kdo to byl Dostojevský, protože je to všeobecně známo, ale dočtete se, kdo to byl třeba Arnošt Rychlý či Josef Zukal,“ dodala Jana Foltysová s tím, že názvy některých ulic se dají lehko odvodit, u jiných je to obtížnější. Každý asi ví, proč se ulice jmenuje Olomoucká či Hlučínská, řada lidí ale vůbec netuší, po kom je pojmenována ulice, na které třeba již řadu let bydlí. Zajímavé jsou i historické názvy, které se často podle toho, kdo v Opavě vládl, měnily. Zprvu byly uváděny jen německy, v určitém období byly ulice pojmenovány zároveň česky i německy. Formát knihy slouží jako průvodce současnou Opavou, její součástí je i mapová příloha, aby se dalo vyhledat, kde se daná ulice nachází.

„Texty pro knihu připravili historikové Zemského archívu Jaromíra Knapíková  a Zdeněk Kravar. Opravdu obrovský kus práce odvedla  Jaromíra Knapíková, která dohledala řadu potřebných doplňujících informací či historických ilustrací, podílela se na výběru současných fotografií a přinesla také řadu podnětů, které měly vliv na konečnou podobu knihy. Spolupráce byla opravdu vynikající", poděkovala autorům publikace Jana Foltysová.

Téma minulosti opavských ulic se ukázalo natolik zajímavé, že se ho kancelář primátora rozhodla využít i při zadání kalendářů na příští rok. V nich jsou zobrazeny historické pohledy Opavy, a to ze soukromých sbírek Jaromíry Knapíkové a tajemníka magistrátu Tomáše Elise. Zároveň město vydalo také reprinty deseti historických pohlednic a kapesní kalendáříky.

„Pohlednice a nástěnné i stolní kalendáře jsou již nyní v prodeji v Městském informačním centru (MIC) na Horním náměstí. Na knihu si budou muset čtenáři ještě pár týdnů počkat, o termínu jejího vydání je určitě budeme informovat v Hlásce i na webových stránkách města,“ uzavřela vedoucí MIC Eva Týlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…