Orlová: První Montessori školka se rychle naplnila

10.11.2018 11:44

V září 2017 byla v MŠ K. Dvořáčka poprvé otevřena třída, která vzdělává děti podle pedagogiky Marie Montessori. Tato třída byla první Montessori třídou v Orlové.

Orlová: První Montessori školka se rychle naplnila
Foto: wikipedia
Popisek: Orlová

Jestli naše MŠ šla do tohoto projektu s obavami, ty se při zápise okamžitě rozplynuly, neboť kapacita třídy se rychle naplnila. Jsme jedna z mála škol v Moravskoslezském kraji, kde pedagogiku Montessori vyučují kvalifikované diplomované učitelky – obě dvě vystudovaly dvouletý diplomovaný kurz Montessori pedagogika – pro využití v předškolním vzdělávání a kde děti za tuto nadstandardní výuku neplatí, neboť jsme škola zřízená městem Orlová.

Proč právě pedagogika Montessori? Alternativní formy vzdělávání jsou v některých částech republiky již naprosto normální a vyhledávané. Anketoubylo u rodičů zjištěno, že by děti chtěli vzdělávat jinak, jiným přístupem učitelky k dítěti, ne teoreticky, ale více prakticky.

A co to vlastně je ta Montessori?

Montessori pedagogika je založena na myšlence, že děti jsou schopny vlastního rozvoje a že mohou dosáhnout svého nejvyššího potenciálu, pokud jsou podporovány v prostředí, které je v každé fázi jejich vývoje přesně šito na míru jejich potřebám.

V montessori přístupu je to všechno o aktivitě dětí. Učitel přijímá jinou roli, kterou je poskytnutí správného druhu podnětů. Děti si pak samy zjistí, co z dané nabídky využijí a potřebují. Stávají se tak aktivními účastníky svého učení a jsou schopny dosáhnout svého unikátního potenciálu, protože se učí podle svého vlastního tempa a rytmu se zaměřením na své vlastní konkrétní vývojové potřeby v daném okamžiku.

Pro pedagogiku je důležitá rodina, které se snaží co nejvíce přiblížit.  Ať už výchovnými aktivitaminebo úzkou spolupráci s rodiči. Kolektiv dětí je rovněž z tohoto důvodu věkově smíšený. Starší děti pomáhají mladším a mladší děti chtějí být jako ty starší a snaží se co nejrychleji vše naučit.Děti objevujísvět praktickými činnostmi. Samy se oblékají, uklízí si po sobě, chystají svačiny, vaří, loupou nebo krájí ovoce a zeleninu, myjí nádobí, utírají po jídle stůl,učí se domácím pracím, které vidí doma u maminky a tatínka, avšak doma je rodiče k těmto činnostem nepustí. Mají obavu, že děťátko něco vyleje, rozbije, pořeže se. U nás je vše dovoleno a děti to hrozně baví. Mohou být konečně užiteční, být jako maminka a velký táta. Kromě praktických činností se děti seznamují také se světem kolem sebe. Zde nechybí pokusy, výlety za zvířátky, seznamování s písmeny, počítání. Většina pomůcek je vyrobena ze dřeva, které lahodí oku i ruce. Děti se tak učí estetickému vnímání, samy si zdobí třídu, vyrábí vánoční ozdoby na stromeček. Pečují o květiny a o zvířátka v koutku přírody. Ve třídě je přátelská atmosféra, protože děti si s učitelkou hodně povídají a společně si vytvářejí pravidla soužití.

A vadí dětem, že v MŠ nemají hračky, ale pomůcky? Ne, protože ve školce mají něco, k čemu se doma nedostanou, něco přitažlivého – vodu, mouku, rýži, magnety a další zajímavosti. A hračky? Těch mají spoustu ve svém pokojíčku.

Všichni zájemci, kteří by se chtěli podívat na práci v této třídě, ozvěte se emailem na adresu info@mskarladvoracka.cz. V případě většího počtu zájemců uspořádáme den otevřených dveří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Rekonstrukce zámecké zahrady - kus Francie i interaktivní vodní prvek

10:28 Vyškov: Rekonstrukce zámecké zahrady - kus Francie i interaktivní vodní prvek

Stinná místa, moderní prvky, prostory pro milovníky trvalek i inspirace Paříží. Zámecká zahrada má z…