Osmdesát pět procent lidí je ve Znojmě spokojeno, říká šetření

18.07.2016 17:38

Výrazná většina obyvatel Znojma (85 %) je spokojena se životem ve městě Znojmě. Ukázalo to dotazníkové šetření, které ve městě probíhalo v květnu. Zajímavý je i fakt, že je jen výrazně nízký podíl velmi nespokojených lidí – pouze 1,6 % osob. Většina obyvatel se navíc ve Znojmě cítí bezpečně.

Osmdesát pět procent lidí je ve Znojmě spokojeno, říká šetření
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Dle titulkového indikátoru Spokojenost občanů s městem, kde žiji či pracuji jsou obyvatelé Znojma se životem zde spokojeni. Nespokojena je jen jedna sedmina respondentů, což v porovnání se všemi městy, kde v minulosti obdobné šetření probíhalo, a zejména s těmi, které si šetření nechalo zpracovat v poslední době, je velmi dobrý výsledek,“ píše se v závěrečné zprávě dotazníkového šetření. Konkrétní čísla: Velmi spokojen – 30,6 %, Mírně spokojen – 54,4 %, Mírně nespokojen – 13,4 %, Velmi nespokojen – 1,6 %.

Součástí dotazování byly i otázky s hodnocením na škále od 0 do 10, přičemž 10 je hodnotou nejvyšší. Respondenti například kladně hodnotí kvalitu okolního životního prostředí (průměrná známka 7,4), dále technické vybavení MěÚ (7,2) a možnost provozovat své záliby a koníčky (6,5). Naopak méně jsou spokojení s možnostmi účastnit se místního plánování (4,8), nabídkou pracovních příležitostí (4,9) a čekací dobou při vyřizování záležitosti MěÚ (5,1).

Z hlediska veřejných služeb jsou obyvatelé nejvíce spokojeni s tříděním odpadů a jejich odvozem (7,4) a s úklidem a údržbou města (7,1). Poměrně vysoko se umístila i vzdělávací zařízení (mateřské, základní a střední školy). Méně jsou lidé spokojeni se zdravotními službami a s fungováním Městské policie.

Téměř dvě třetiny se cítí bezpečně

Podle hodnocení důležitosti vnímají obyvatelé jako nejdůležitější mezilidské vztahy a pracovní příležitosti.

Zbývající otázky se zaměřily na pocit bezpečí a vnímání úrovně kriminality. Pozitivní je, že téměř dvě třetiny oslovených se ve Znojmě cítí bezpečně a pouze 16 % opačně. Z hlediska vnímání vývoje kriminality v posledních třech letech je situace u obou táborů vyrovnaná: 22 % se domnívá, že se situace zlepšila; 20 % si myslí opak.

Dotazníkové šetření, které mělo za cíl zjistit zejména míru spokojenosti se životem ve městě, bezpečnost ve městě a míru spokojenosti s úřadem, vzniklo na základě Katalogu indikátorů, který je součástí Strategického plánu rozvoje města Znojma na období 2016 – 2022. Šetření prováděla specializovaná společnost CI2, o. p. s.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

22:10 Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

Už jen necelý rok zbývá podle vedení společnosti ČEZ Teplárenská do ukončení výroby energií z uhlí v…