Ostrava: Bezmála dvoustovka účinkujících Evangelia podle houslí se chystá na společnou zkoušku

28.03.2016 13:45

Náročné zkoušení chrámového oratoria Evangelium podle houslí s bezmála dvoustovkou účinkujících se chýlí k závěru. Zpěvohra skladatele Pavla Helebranda zazní Ostravě už v pondělí 4. dubna v 19.30 v katedrále Božského Spasitele v Ostravě. Poslední zkouška, na které se sladí výstupy všech účinkujících, se uskuteční tamtéž v neděli 3. dubna.

Ostrava: Bezmála dvoustovka účinkujících Evangelia podle houslí se chystá na společnou zkoušku
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Jednotlivé sbory nejprve zkoušely své party ve svých domovských prostorách v Zašové, v Klimkovicích, Olomouci-Hejčíně, ve Slezské Ostravě i v Opavě. První společné zkoušky operního studia, Pěveckého sboru města Klimkovic a sólistů se uskutečnily ve zkušebně Divadla Jiřího Myrona v Ostravě.

„Nadšení je cítit zejména u zpěváků, kteří účinkují v Evangeliu poprvé. Setkávají se totiž se zajímavými technikami a způsoby vyjádření při společné interpretaci balad a voicebandů, které tvoří základní linii hudby této inscenace. Děti, studenti, dospělí a senioři se na zkouškách vzájemně nabíjejí energií, podněty a emocemi. V takovémto velkém společenství prožívají intenzívněji než obvykle svůj podíl na celém díle. Každý má možnost vložit do zpěvu kus své osobnosti a zároveň sdílet s ostatními nadosobní obsahy Ježíšova života,“ řekl autor hudby i libreta Pavel Helebrand, který zkoušky vede.

Pondělní dopolední představení v Ostravě už je zcela vyprodáno, na večerní představení s kapacitou tisíc míst už jsou pryč vstupenky do první i druhé zóny. Zbývají lístky do třetí zóny, ale ani tam nebudou diváci o nic ochuzeni.

„Ve třetí zóně budou umístěna velkoplošná plátna a televizní obrazovky, kam se bude přenášet dění z jeviště,“ prozradila producentka ostravského představení Ilona Kučerová. Z Ostravy se představení přesune do Olomouce, kde se bude hrát v pondělí 11. dubna od 19 hodin v kostele Panny Marie Sněžné.

Hudba je inspirována moravskými vokálními projevy

Hra zpracovává evangelia Nového zákona, libreto čerpá z tradic velikonočních pašijových her, hudba je inspirována moravskými vokálními projevy. Už v roce 2001, kdy mělo představení svou premiéru na Svatém Kopečku u Olomouce krátce po atentátu na newyorská dvojčata, v něm přijal hlavní roli Jiří Pavlica i s celou svou kapelou Hradišťan.

„Už když mě před lety požádal autor Pavel Helebrand o účinkování v Evangeliu, mě tato spolupráce velmi oslovila a věděl jsem, že má smysl. Mezitím se v naší společnosti, v naší zemi a v Evropě událo mnoho změn, které přímo vybízejí k tomu, abychom si připomínali hodnoty kultury vyrůstající z křesťansko-humanistických kořenů. Myslím si, že právě tato inscenace je nejlepší odpovědí na nově vzniklou situaci,“ řekl Jiří Pavlica, který ztvárňuje Ježíše.

Roli Máří Magdalény letos alternují zpěvačky Veronika Holbová, která bude zpívat v Ostravě, a Marcela Gurbaľová, která vystoupí v Olomouci.

„Simona Mrázová, která tuto roli ztvárňovala v minulých letech, čeká děťátko. Obě nové představitelky zaujaly Pavla Helebranda svým temperamentem, který je pro ztvárnění této role nezbytný. S Veronikou Holbovou, sopranistkou s fenomenálním rozsahem, spolupracoval již dříve. Marcela Gurbaľová je členkou operního sboru Národního divadla moravskoslezského,“ prozradila Ilona Kučerová. Dále se ve hře představí sólisté Anna Nitrová Číhalová, Jakub Tolaš, Tomáš Vzorek, Pavel Liška, Juraj Čiernik, Jiří Halama, Norbert Lichý, Jindřich Jakubal, členové operního souboru a Operního studia Národního divadla moravskoslezského vedeného sbormistryní Lenkou Živockou, Pěvecký sbor Gymnázia Olomouc-Hejčín se sbormistryněmi Lenkou Dohnalovou Mlynářovou a Vendulou Burgetovou, Pěvecký sbor města Klimkovic se sbormistryní Miroslavou Halatovou, Zašovský chrámový sbor se sbormistrem Petrem Borovičkou, Proměny Prostějov se sbormistryněmi Lenkou Dohnalovou Mlynářová a Pavlou Copkovou, dětské hudecké muziky Iskérka a Trnečka při Základní umělecké škole E. Runda ze Slezské Ostravy s vedoucí Jarmilou Červenkovou, Musica Opavia pod vedením Milana Zajíce, členové orchestrů Národního divadla moravskoslezského a dalších ostravských hudebních těles, varhaníci Josef Fojta a Lenka Živocká, a ti všichni pod taktovkou dirigenta Petra Šumníka.

Oratorium s obrovským množstvím lidí

V Ostravě, kde ho vidělo už na sedm tisíc lidí, se oratorium uvádělo v letech 2009 až 2011. V roce 2013 se hrálo v ludgeřovickém kostele s takovým ohlasem, že tamní starosta a náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík přijal osobní záštitu i nad letošním představením. Připojili se k němu biskup ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz a starostka městského obvodu Moravské Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová. Už od roku 2010 se o perfektní nazvučení náročného představení s více než 180 stará Petr Bazel. Letos se zvláště těší na práci v čerstvě zrekonstruované katedrále Božského Spasitele v Ostravě.

„Mám takovou muziku rád, to je velká výhoda. Vyrůstal jsem v muzikantské rodině, tatínek celý život vedl špičkové pěvecké sbory, brácha studoval konzervatoř. Prostředí mě formovalo, takže zvučit tělesa, jako jsou třeba filharmonie, je něco, co dělám s velkou chutí. Nazvučit oratorium s obrovským množstvím lidí, kteří se navíc různě pohybují po katedrále, je práce, která mě zajímá, baví. Navíc je krásný zážitek spolupracovat s lidmi, kteří jsou do jednoho zapálení, něco ví o díle, které interpretují, chápou jeho filosofii. Takže věřím, že si koncert budu opět užívat, byť trochu jinak než posluchači,“ řekl Petr Bazel. Vstupenky na večerní představení v cenách od 150 korun mohou zájemci zakoupit na všech pobočkách Ostravského informačního servisu a v předprodeji Národního divadla moravskoslezského v ulici Čs. legií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…