Ostrava: Děti čekají ozdravné pobyty

31.01.2018 21:20 | Zprávy

Školky a školy zřizované statutárním městem Ostrava posílat své žádosti o příspěvky na ozdravné pobyty v horských oblastech až do 25. května. Finanční prostředky jim budou poskytnuty z Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší.

Ostrava: Děti čekají ozdravné pobyty
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Do fondu přispívá největší částkou město Ostrava a menšími částkami také regionální firmy. O stavu prostředků ve fondu a možnostech ozdravných pobytů informovala náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší byl zřízen v roce 2010. Z něj jsou poskytovány finanční prostředky dětem z ostravských mateřských a základních škol na pobyty strávené v horských oblastech mimo město. Žádosti o příspěvky na pobyty v termínu od listopadu 2018 do dubna 2019 mohou školky a školy posílat do 25. května. 

Do fondu pro zmiňované období přispělo město Ostrava rekordní částkou 22 milionů korun, převedeny do něj budou také vratky z loňských nevyčerpaných schválených pobytů v odhadované výši zhruba 2 miliony korun, dalších 794 tisíc korun do fondu zaslali regionální znečišťovatelé - BorsodChem MCHZ, ve výši 44 tisíc korun, OKK Koksovny 100 tisíc korun, Veolia Energie ČR 250 tisíc a ArcelorMittal Ostrava přispěl částkou 400 tisíc korun.

„Chci poděkovat regionálním firmám, že do fondu přispěly. Věřím ale, že se zamyslí nad výší jejich příspěvků a letos do fondu přispějí víc. Dohromady daly jen zhruba jednu pětadvacetinu z celkové sumy. Určitě jim zašlu svou každoroční výzvu,“ řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

V závěru loňského roku byla ještě otevřena možnost financovat z prostředků pro rok 2018 ozdravné pobyty školám, které město nezřizuje. Zatím se o tuto možnost přihlásilo pouze Gymnázium, základní škola a mateřská škola Hello.

Pro období od listopadu 2017 do dubna 2018 poskytla Ostrava finanční prostředky ve výši téměř 19 milionů korun pro 2582 dětí z 33 škol a 638 dětí předškolního věku z městských obvodů Moravská Ostrava a Přívoz, Stará Bělá a Nová Bělá, kteří na pobyt vyjeli s doprovodem rodinného příslušníka.

„Při zřízení fondu do něj z rozpočtu města putovalo 5 milionů korun, postupným zvyšováním jsme se dostali až k letošním 22 milionům. Díky tomu se navyšuje i počet dětí, které za příspěvek z tohoto programu vyrážejí na dvou týdenní pobyty v přírodě. Dohromady jich je od roku 2010 téměř 18 tisíc a v nadcházející sezóně by se mohlo jednat o příspěvky pro rekordní počet dětí za dobu fungování fondu. Ještě nikdy jsme neměli k dispozici dvacet pět milionů korun,“ uvedla náměstkyně Kateřina Šebestová.

Z fondu mohou být hrazeny náklady na pobyty v délce minimálně 14 dnů v oblasti, která není zasažena smogovou situací, organizované školou, jako příjemcem finančních prostředků, pro své žáky. Z prostředků lze hradit ubytování, stravování, dopravu, doprovodný program ozdravného charakteru, především sportovní aktivity, například lyžování a plavání, nebo také pobyt v solné jeskyni, pojištění a poplatky. Celková výše prostředků, kterou mohou školy použít na jednoho žáka je 6 000 Kč. Stravování musí odpovídat alespoň standardům pro školní stravování a ubytování stanoveným podmínkám pro pobyt dětí ve školách v přírodě.

Ozdravné pobyty se konají nejčastěji v oblasti Jeseníků, Vsetínské hornatiny a Moravskoslezských Beskyd.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň 3: Plníme přání, vedle Škodalandu bylo dnes otevřeno diskgolfové hřiště

13:05 Plzeň 3: Plníme přání, vedle Škodalandu bylo dnes otevřeno diskgolfové hřiště

Absolutním vítězem participativního rozpočtu na Trojce se stal požadavek na vybudování diskgolfového…