Ostrava: Město navýšilo letošní rozpočtové příjmy

17.11.2017 21:07

Poprvé od roku 2000, kdy došlo k reformě financování obcí přijetím zákona o rozpočtovém určení daní, navyšuje Ostrava v průběhu roku příjmy v rozpočtu města, a to o 707 milionů korun.

Ostrava: Město navýšilo letošní rozpočtové příjmy
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Tyto prostředky, které by jinak skončily v příštím roce v přebytku hospodaření, tak bude možné využít ještě letos, a ne ve druhé polovině příštího roku, jak tomu bývalo dosud. Celková výše příjmů města za letošní rok tak překročí částku 8,6 miliardy korun.

V průběhu 30. zasedání Zastupitelstva města Ostravy o tom 15. listopadu informovali primátor Tomáš Macura a náměstkyně primátora pro oblast financí a rozpočtu Iveta Vozňáková.

„Zároveň jsme stanovili šest oblastí, do kterých finanční prostředky z navýšení předpokládaných příjmů města vložíme,“ uvedla náměstkyně Vozňáková.

Sto milionů korun bude vloženo do Fondu na výstavbu koncertní haly, do kterého bude město od letoška každoročně vkládat minimálně právě 100 milionů korun.

O sedm milionů korun bude posílen Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší, díky čemuž nebudou muset být kráceny žádné požadavky škol a školek a všechny děti budou moci vycestovat z města za lepším vzduchem bez doplatků.

O dalších sto milionů korun bude posílen Fond pro rozvoj Městské nemocnice Ostrava, do kterého bylo od jeho zřízení vloženo již 570 milionů korun.

Městské obvody, na jejichž území jsou herní automaty, dostanou ještě letos nad původní plán dalších 30 milionů korun.

Vytvořena bude rezerva ve výši 250 milionů korun na výkupy nemovitého majetku pro strategická území, například mezi centrem, Novou Karolinou a Dolní oblastí Vítkovice, tak, aby mohly být rekultivovány a jejich další rozvoj by byl pod kontrolou města.

Zbývajících 212 milionů korun bude součástí rezervy pro strategické investice, mezi které patří například rekonstrukce Divadla Jiřího Myrona, historických městských jatek, fotbalová akademie na Bazalech, sportovní areál U Cementárny či nové budovy pro městskou organizaci pečující o osoby především s mentálním postižením Čtyřlístek. V této rezervě, zřízené v roce 2016, je v současné době 445 milionů korun.

„Navýšení letošního rozpočtu o 707 milionů korun dokládá, že Ostrava je ve skvělé ekonomické kondici. Nejenom, že dochází k lepšímu výběru daní, ale pokračujeme i v nekompromisním tlaku na snižování běžných výdajů,“ řekl primátor Tomáš Macura.

Peníze navíc tvoří příjmy ze sdílených daní, úspory běžných výdajů, příjmy z hazardu a dividendy z majetkových účastí města.

„Podstatné je také kontinuální snižování dluhu Ostravy, který aktuálně představuje zhruba 8,8 tisíce korun na jednoho obyvatele, což je nejméně ze všech velkých měst v České republice,“ dodal primátor. Správnost postupu města potvrzuje i získání nejvyššího možného ratingu A1/stabilní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…