Ostrava: Město v další elektronické aukci ušetřilo takřka 13 milionů

01.10.2010 20:30

Úspory statutárního města Ostravy z elektronického průběžného nakupování dosahují desítek milionů korun.

Ostrava: Město v další elektronické aukci ušetřilo takřka 13 milionů

Úspory statutárního města Ostravy z elektronického průběžného nakupování dosahují desítek milionů korun. V pátek 24. září se uskutečnila elektronická aukce na dodávky zemního plynu na příští rok pro magistrát a městské organizace. Celková poptávka byla za 34 milionů korun a po aukci je jasné, že město ušetří 12,7 milionů korun, tedy 37 procent.

„Dnešní aukce potvrdila, že Systém sdružených nákupů funguje dobře a Ostrava a její organizace nacházejí na trhu nejlepší nabídky a pomáhají výdajové straně rozpočtu," řekl primátor Petr Kajnar.

„Kdyby stejným způsobem postupovaly obce v České republice a také vláda, uspořili by ze svých rozpočtů minimálně 20 miliard," dodal primátor P. Kajnar. Aukci na zemní plyn dnes předcházela aukce na silovou elektřinu. Ostrava již pro tento rok nakoupila elektřinu s výraznou úsporou ve výši 16 milionů korun. V dnešní aukci, kdy se soutěžily ceny pro rok 2011, se podařilo ještě snížit cenovou hladinu silové elektřiny o 19%, úspora tak bude činit 10,3 milionů korun. „Vzhledem k očekávanému zdražování energií považujeme dosažený výsledek za úspěch," řekl P. Kajnar.

Výsledkem Systému sdružených nákupů jsou kromě dnešních úspor za plyn a elektřinu i aktuální predikované roční úspory za potraviny ve výši 38 milionů korun a za kancelářské potřeby 4,2 milionu korun. „Do systému přibíráme další a další komodity. Získané úspory potvrzují, že jsme se vydali správným směrem. Město skutečně díky elektronickým aukcím dosahuje úspor v řádech desítek milionů korun. Přitom nákupní portál nefunguje dlouho," uvedl dále primátor Kajnar.

Průběžné elektronické nakupování „běží" na NÁKUPNÍM PORTÁLU MĚSTA OSTRAVA!!!, který je podobný internetovému obchodu. Jen s tím rozdílem, že přístup mají pouze zaměstnanci města a jeho organizací, kterých je dohromady 186. Statutární město a jeho organizace mohou nakupovat za ceny vysoutěžené v elektronickém výběrovém řízení u referenčních zadavatelů. Několik organizací s velkou poptávkou po dané komoditě či službě provede výběrové řízení zakončené e-aukcí a za dosaženou cenu mohou nakupovat i další organizace řízené městem.

„Systém sdružených nákupů CENTRES pomáhá nastavit transparentní procesy, vede k zefektivnění řízení organizací a k omezení korupčního prostoru," zdůraznil Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE, která se specializuje na komplexní servis služeb u elektronických výběrových řízení.

Pro práci s nákupním portálem již bylo proškoleno přes 470 lidí. V přípravném období byl v objednávání nejaktivnější Domov pro seniory Slunečnice. Postupně na nový systém nakupování přecházejí i ostatní organizace města, které přes nákupní portál uskutečnily dohromady již téměř 1500 objednávek.

Více:
Ostrava: Na radnici se opět jednalo o ovzduší

reklama

autor: Ostrava.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…