Ostrava: Od divadla k divadlu již podruhé!

16.11.2015 21:20

Víte, kde dříve byly scény vašich oblíbených ostravských divadel? Kde hráli Bezruči? Odkud přišla Komorní scéna Aréna do nových prostor? Nechodili jste jako malí do Divadla loutek někam jinam než dnes? A existovalo vůbec Národní divadlo moravskoslezské? Na všechny otázky odpovíme při noční divadelní pouti s historikem Martinem Strakošem!

Ostrava: Od divadla k divadlu již podruhé!
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

V sobotu 21. listopadu čeká návštěvníky českých divadel třetí ročník mezinárodního projektu Noc divadel (European Theatre Night). „Noc divadel se za nedlouhou dobu své existence v ČR stala největší akcí tohoto druhu v Evropě. Loni se do akce zapojilo 120 divadel, 29 českých, moravských a slezských měst a na 50 000 návštěvníků, letos mohou návštěvníci Noci divadel zavítat dokonce do 130 divadel z 36 měst,“ uvedla Adéla Vondráková z Divadelního institutu.

V Ostravě se do Noci divadel 2015 opět zapojila všechna profesionální divadla – Národní divadlo moravskoslezské, Divadlo Petra Bezruče, Komorní scéna Aréna a Divadlo loutek Ostrava. Divadla pro diváky opět vytvořila společný program – noční pouť podzimní Ostravou, která se tentokrát bude konat s historikem Martinem Strakošem. „Martin Strakoš nás provede po místech, ve kterých dříve působila naše ostravská divadla. U jednotlivých zastavení se dovíme něco o historii dané budovy,“ říká autorka mimořádných projektů NDM Martina Klézlová.

V upomínku na dřívější divadelní minulost místa se vytváří ve spolupráci s okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu pamětní cedule, které budou v průběhu divadelní sezóny umístěny na všechna zapomenutá divadla. „A co víc, třeba se nám vzpomínkou podaří vyvolat ducha dávnějších dob a objeví se mezi námi herci jednotlivých scén,“ dodává Klézlová. Kapacita míst je z důvodu velkého zájmu již obsazena, diváci však mohou navštívit i další doprovodné programy – svá divadla pro tentokrát otevírají Divadlo Petra Bezruče a Stará aréna.

Noc divadel se koná 21. listopadu. Vstup volný.

Více informací ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…