Ostrava: Projekt s tématem svobody osloví studenty škol i veřejnost

13.11.2019 11:38

Že má lidská svoboda i nesvoboda mnoho podob, chce výhradně uměleckými prostředky ukázat projekt Svobodní lidé Moravskoslezského kraje – Sametový revolver Ostrava!!!, který vytvořila skupinka vysokoškolských pedagogů a umělců z regionu.

Ostrava: Projekt s tématem svobody osloví studenty škol i veřejnost
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Použitými formami, svým cílením, ale také šíří, se kterou chápe pojem svobody, je projekt natolik výjimečný, že ho svým grantem podpořilo Ministerstvo kultury ČR. „Projekt si klade za cíl vymezit svobodu nejen jako nezbytnou součást kultury a umění, ale i jako předpoklad zdravé lidské existence,“ říká hlavní organizátor, vysokoškolský pedagog Tomáš Heryán ze Slezské univerzity v Opavě. Autoři vytvořili koncept, který propojuje filmografii, výtvarné umění a hudbu, a pozve k diskuzi především mladou generaci, zejména žáky základních a studenty středních a vysokých škol.

Program situovaný do provozu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovice odstartuje v pátek 15. listopadu, kdy bude určen zejména pro pozvané školy, v sobotu 16. listopadu se otevře pro veřejnost. V multifunkčních prostorách Kavárny Maryčka v provozu Hlubina se budou po oba dny odehrávat v blocích projekce dokumentárních snímků, které propojuje téma lidské svobody nejen v politickém smyslu tohoto pojmu. Doplněny budou prezentací s dobovými fotografiemi z celé střední Evropy ze 70. a 80. let, kterou připravil Institut tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. „Když jsme našim studentům promítli například snímek zabývající vlivem sociálních médií na lidskou svobodu, mnoha z nich to otevřelo oči. Najednou začali své zapojení na sociálních sítích vnímat jiným pohledem, začali se nad ním zamýšlet. Jedno alarmující video vyvolalo vášnivou debatu. A to by měl být také cíl našich projekcí, po nichž bude vždy prostor pro diskuzi,“ objasňuje Tomáš Heryán.

Návštěvníci budou mít také příležitost prohlédnout si unikátní výstavu prací studentů dvou uměleckých škol. Výtvarnými díly s tématem svobody přispěly Střední umělecká škola AVE Art a Střední umělecká škola Ostrava. Výstava bude ve druhém patře prostoru Hlubina instalovaná až do 15. prosince a veřejnosti bude přístupná i po skončení akce denně od 16 hodin. „Naší část výstavy tvoří jednak komiksy, jejichž spojujícím tématem jsou události roku 1968, boj za svobodu a demokracii a následně potlačení tzv. Pražského jara, a dále plakáty, v nichž se žáci prostřednictvím obrazu a písma zamýšleli nad konotacemi souvisejícími se slovem svoboda. Pomocí vizuální zkratky vyobrazovali prostý kontrast mezi svobodou a nesvobodou, odkazovali na téma svobody v minulosti například připomínkou událostí na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989. Výstavu jsme zároveň pojali jako prezentaci perspektivního studijního oboru grafický design,“ popisuje ředitel školy Martin Mikolášek.

Podle jeho slov je výstava podnětem k zamyšlení nejen pro její návštěvníky, ale i pro její tvůrce. „Každé dílo bylo výsledkem komunikace mezi učitelem a žáky nejen v odborné výuce, ale také třeba během občanské nauky. Například při tvorbě komiksů k roku 1968, které vznikaly během minulého roku, jsme se snažili vést žáky, aby se k tématu dostávali i jinak než prostou recepcí od někoho jiného. Museli ho zpracovat do vizuální podoby, museli si k němu sehnat maximum informací, zjistit, jak se téma ve vizuálním umění prezentovalo již dříve, aby našli vlastní originální pojetí. Letos studenti tvořili plakáty, jejichž důležitou složkou je typografie. Písmo v nich je nejen nositelem obsahu, ale i vizuální entitou, která sama může obsah generovat. V obou případech, stejně jako při další tvorbě, se tak naši žáci učili nejen svému oboru, ale také společenské odpovědnosti. Chceme, aby od nás odcházeli absolventi s dobrou profesionální průpravou a zároveň aktivní občané vědomi si svých práv a povinností,“ doplňuje ředitel Mikolášek.

Některé práce nesou i politický odkaz nebo vzkaz lidstvu

Jiný přístup zvolila škola AVE Art. „Naši část výstavy tvoří obrazy, kresby, plakáty, grafiky, plastiky a také instalace, které vypráví o svobodě s cenzurou i nesvobodě, do které jsme se sami lapili během uplynulých třiceti let; je o závislostech a zajetí mysli sociálními sítěmi a médii. Častým tématem je žena, například odhalená žena, která prožívá svoji nesvobodu, navenek krásná, ale uvnitř svázaná depresemi, drilem, chtíčem, zlatokopectvím, touhou po společností žádaným ideálním tělem. Některé práce nesou i politický odkaz nebo vzkaz lidstvu, že skrze oběti a utrpení můžeme dojít ke svobodě,“ líčí pedagožka AVE Art Michaela Kopřivová.

V pátek 15. listopadu ve 14 hodin uzavře blok videoprojekcí koncert skupiny Třesk frontmana Jiřího Neduhy z části složená z handicapovaných muzikantů. Také sobotní program vyvrcholí koncertem. Konat se bude v klubu BrickHouse v Dolní oblasti Vítkovice. Od 19 do dvou hodin v noci na něm vystoupí pražská kapela Plexis, která oslaví 35 let od svého založení, ostravská Degradace, která si připomene dvacet let od svého prvního koncertu, německá skupina The Higgins, Robi & The HallucinatorZ z Maďarska a frýdecko-místecké hudební seskupení Positive.

Vstup na videoprojekce a na výstavu je zdarma, vstupenka na sobotní koncert přijde na místě před akcí na 250 korun, v předprodeji ji lze zakoupit za 200 korun, a to v hudebninách Hudební svět na Havlíčkově nábřeží u Sýkorova mostu v Ostravě. Podrobný program zájemci najdou na FB události 20 let Degradace, 30 let od sametové revoluce a 35 let Plexis.

„Za třicet let, které uplynuly od revoluce v listopadu 1989, jsme se naučili vnímat svobodu jako něco samozřejmého. Mladí lidé si dnes v mnoha případech vůbec neuvědomují, čím byly poznamenány životy desítek milionů lidí prakticky celou polovinu dvacátého století, a to nejen v Československu, ani kolik odvahy prokázali jednotlivci, kteří se vzepřeli systému a jakou roli v tom sehrálo umění. A také nevnímají, jak je nesvobodná se stává naše společnost dnes vlivem rozvoje komunikačních technologií, které sice umíme výborně používat, ale ještě jsme se s nimi nenaučili zacházet. A přesto, že máme díky sociálním sítím na dosah celý svět, tak si lidé žijící v demokratických režimech mnohdy neuvědomují, že nedaleko od nich stále vládne totalita a diktát, takže naše svoboda je velmi křehká a je třeba o ni pečovat. To všechno chceme říct návštěvníkům naší akce. Doufáme, že uměleckým jazykem zvládneme oslovit jejich rozum i srdce,“ věří Tomáš Heryán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

11:33 Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

Od pondělí 27. května dopravu na velmi frekventované jablonecké křižovatce Palackého – U Přehrady v …