Ostrava: Ve městě vzniknou dvě nová pietní místa

12.10.2017 18:21

Město Ostrava plánuje vytvořit dvě nová pietní místa. V místě bývalého internačního tábora Hanke bude umístěna pamětní deska jako memento poválečných hrůz na německém civilním obyvatelstvu. O život zde násilně a bez soudů přišlo 231 lidí. V sadu Dr. Milady Horákové pak vznikne Památník civilním obětem válek. Informoval o tom primátor Tomáš Macura.

Ostrava: Ve městě vzniknou dvě nová pietní místa
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

„Tábor Hanke představuje temnou stránku historie našeho města, k níž neměli jeho obyvatelé po řadu let žádný přístup a téměř žádné informace. V rámci připomínky významných historických událostí, 750 let od první písemné zmínky o Ostravě nebo stého výročí české státnosti, které oslavíme v roce 2018, jsme se rozhodli připomenout i tuto temnou etapu našich dějin a přispět tak k vyrovnání se s minulostí,“ uvedl Macura.

Na pamětní desce bude umístěn text: „V těchto místech stál internační tábor pro německé obyvatelstvo HANKE. V květnu až červnu 1945 zde byli lidé mučeni a popravováni bez soudu a práva. Statutární město Ostrava, 2018.“ Shodla se na tom speciálně zřízená komise města, jejímiž členy byli renomovaní historici. Součástí desky bude i QR kód, který bude odkazovat na podrobnější informace v češtině, angličtině a němčině.

Do návrhů textu se zapojili také studenti Gymnázia Olgy Havlové v Porubě, kteří se zároveň zamýšleli nad poselstvím, které připomínka této události nese pro další generace. Mezi jejich postřehy byly například: Žádný nesprávný lidský čin se nemá vracet stejným způsobem. Pamatujme, že nenávist plodí další nenávist. Nechť jsou oběti připomínkou toho, že pouze odpuštěním kolektivní viny a soudní spravedlností nalezneme mír.

Náklady by celkem mohly dosáhnout 400 tisíc korun

Pamětní deska bude umístěna na travnaté ploše v Nádražní ulici naproti Hotelovému domu Jindřich, v místech, kde se dříve nacházely sklady povoznické firmy Hanke a po válce internační tábor. Její instalace by se měla uskutečnit na přelomu prvního a druhého pololetí příštího roku.

Druhým návrhem pracovní skupiny, který schválila rada města, je vytvoření Památníku civilním obětem válek bez ohledu na jejich národnost nebo náboženské cítění. Umístěn bude v sadu Dr. Milady Horákové. „Je to místo, kde bylo v minulosti pohřebiště, židovský hřbitov, krematorium a kde byly pohřbeny i oběti z tábora Hanke. Dodnes tam lidé spontánně zapalují svíce, my jim k tomu chceme vytvořit důstojnou kulisu,“ vysvětlil Tomáš Macura.

Náklady na umělecké ztvárnění pamětní desky by mohly dosáhnout sta tisíc korun, na vybudování památníku tři sta tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…