Ostrava: Výše poplatku „za odpad“ se nemění

25.02.2016 10:45

Platební morálka Ostravanů, pokud jde o hrazení poplatků za svoz komunálního odpadu, je relativně dobrá. Hodnota nedoplatků za loňský rok sice dosáhla úctyhodné výše téměř 4 milionů korun, avšak při celkovém objemu plateb na úrovni 130 milionů je to v podstatě přirozené. Informovala o tom náměstkyně primátora pro oblast financí a rozpočtu Iveta Vozňáková.

Ostrava: Výše poplatku „za odpad“ se nemění
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Celkem měli Ostravané zaplatit městu v roce 2015 na poplatcích „za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů“ více než 129 401 tisíc korun. Uhradili něco málo přes 125 411 tisíc korun, čili o téměř 4 miliony korun méně. Celková výše nedoplatků evidovaná městem tak vzrostla z asi 134 742 tisíc korun na konci roku 2014 na 138 732 tisíc korun v roce 2015. V procentuálním vyjádření to představuje nárůst o 2,96 %, což je druhý nejlepší výsledek za posledních 10 let. O jednu setinu procenta nižší byl nárůst celkové výše nedoplatků pouze ve srovnání let 2011 a 2012, na druhou stranu mezi lety 2005 a 2006 poskočila celková hodnota nedoplatků o 25,04 %.

Relativně příznivý výsledek v placení poplatků „za odpad“ byl loni dosažen i přesto, že město opět nerozesílalo tradiční papírové složenky. „Zasloužila se o to především informační kampaň v tisku a hlavně elektronických médiích, během které jsme rozeslali například emaily na 14 tisíc elektronických adres,“ uvedla náměstkyně Vozňáková s tím, že pro letošní rok se připravuje další rozšíření možností platby pomocí elektronických médií. Ve spolupráci s bankou by měla být vytvořena platební brána, pomocí které bude možné zaplatit poplatek například platební kartou.

Celkem město loni zaplatilo společnosti OZO za svoz a likvidaci komunálních odpadů zhruba 168 milionů korun, to znamená o 53 milionů více, než vybralo na poplatcích. Přesto výše poplatku, která je už deset let stejná, se nebude měnit ani pro letošní rok. Činí 498 korun na osobu a rok a je ho třeba uhradit do konce června. „Nechceme zatěžovat občany města zvyšováním plateb a současně chceme ocenit jejich odpovědný přístup k třídění odpadů,“ řekla Iveta Vozňáková.

Podrobnosti k poplatku „za odpad“ na https://esmo.ostrava.cz/cs/uzivatelska-sekce/informace-o-platbe-poplatku-za-komunalni-odpad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…