Ostrava: Zaměstnanci chráněné dílny vyrábějí v bývalém dole kvalitní stoly i díky novému stroji

20.09.2016 11:36

Chráněná stolařská dílna Charity sv. Alexandra získala novou olepovačku hran, která by měla lidem se zdravotním postižením zajistit dostatek potřebných zakázek. Výrobna díky novému stroji zvýší svou konkurenceschopnost, čímž se podpoří i nabídka pracovních míst pro zdravotně postižené na Ostravsku. V nákupu nového vybavení dílny za necelých 400 tisíc korun podpořila ostravskou charitu Nadace ČEZ 120tisícovým příspěvkem.

Ostrava: Zaměstnanci chráněné dílny vyrábějí v bývalém dole kvalitní stoly i díky novému stroji
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Stolařská dílna Charity sv. Alexandra pořídila nové vybavení v rámci dlouhodobého projektu zabývajícího se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením v Moravskoslezském kraji. „Bez moderních strojů nelze zabezpečit efektivní výrobu v odpovídající kvalitě, což znamená ztrátu vhodných zakázek, bez nichž nelze udržet zaměstnanost lidí s postižením. Naše chráněná stolařská dílna nutně potřebovala olepovačku hran pro výrobu nábytku za 380 tisíc korun, která nám pomůže udržet nezbytný standard výroby a postupným zvyšováním efektivity a kvality práce rozšiřovat pracoviště o pozice vhodné pro zdravotně či sociálně znevýhodněné osoby,“ sdělil ředitel Charity sv. Alexandra Pavel Folta.

Zaměstnanci stolařské dílny z řad zdravotně handicapovaných, dlouhodobě nezaměstnaných a sociální exkluzí ohrožených osob v chráněné dílně vyrábí výrobky jak z masivu i plošných materiálů. Nové zařízení bylo uvedeno do zkušebního provozu zhruba v polovině srpna, a dosud na něm probíhalo zaškolování obsluhy. Na jeho nákup přispěla 120 tisíci korunami Nadace ČEZ, zbytek pořizovacích nákladů pokryly příspěvky Moravskoslezského kraje, města Ostravy, Svazu měst a obcí ČR a vlastní zdroje charity.

Charita aktuálně zaměstnává 55 osob

Hlavním cílem Charity sv. Alexandra je zajistit smysluplnou práci pro hendikepované, aby se cítili užiteční. „Udržet pracovní místa pro postižené je stále složitější. Dary proto využíváme na opravy a investice, díky nimž je naše produkce konkurenceschopná,“ dodal Folta. Charita aktuálně zaměstnává 55 osob s různým zdravotním postižením - fyzickým, kombinovaným nebo psychickým. Soustředí se na tradiční řemesla, hlavním provozem je stolárna.

Nadace ČEZ nákup olepovačky podpořila prostřednictvím svého grantového programu Podpora regionů, který je zaměřen na rozvoj veřejně prospěšných projektů. Handicapované osoby nejsou často schopné se svým invalidním důchodem dostatečně zabezpečit potřeby své rodiny, na důstojný život si tak musí přivydělávat prací. Vhodných pracovních míst pro tyto lidi je však velký nedostatek. „Neváhali jsme podpořit zkvalitnění zázemí chráněné dílny Charity sv. Alexandra, která se dlouhodobě o vznik a rozvoj takových pracovních míst zasazuje a nabízí příležitost k plnohodnotnému pracovnímu uplatnění desítkám zdravotně postižených lidí v Moravskoslezském kraji,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …