Ostravu povede koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

30.10.2014 18:25

Vrcholní představitelé hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL ve čtvrtek odpoledne představili hlavní obrysy koaliční dohody o povolebním uspořádání na velké radnici v Ostravě. Koaliční dohodu podepsali lídři stran ve středu v pozdních večerních hodinách po intenzivním jednání. V 11členné radě obsadí hnutí ANO pět pozic, sociální demokraté čtyři a lidovci dvě pozice. Funkce primátora připadne lídru hnutí ANO Tomáši Macurovi.

Ostravu povede koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

„Po událostech, které se odehrály v předchozích dnech, jsme s kolegy z hnutí ANO dospěli k závěru, že nejfunkčnějším řešením pro Ostravu je koalice vytvořená na vládním půdorysu, to znamená hnutí ANO jakožto vítěz voleb, ČSSD a KDU-ČSL. Dohoda, ke které jsme s koaličními partnery dospěli, odráží výsledek voleb a umožňuje realizovat volební program hnutí ANO,“ sdělil Macura.

Podle Macury se podařilo do koaliční dohody promítnout všechny podstatné priority, s nimiž hnutí ANO šlo do komunálních voleb. „Připomínám, že mezi tyto požadavky patří transparentní a efektivní hospodaření s veřejnými prostředky, boj proti korupci a klientelismu a důkladný audit hospodaření městských společností,“ dodal Macura.

S výslednou podobou koaliční dohody jsou spokojeni i sociální demokraté a lidovci. „Programové průniky jednotlivých koaličních stran jsou více než 90procentní. Vítáme všechny teze, které naši partneři doplnili do koaliční dohody, a jsme rádi, že se mezi nimi objevil požadavek na hloubkové audity,“ řekl Lumír Palyza z ČSSD. Jednotlivé body koaliční smlouvy zástupci koalice rozpracují do programového prohlášení, které má být kompletní do 31. ledna 2015.

Programový průnik koaličních stran vyzdvihl také Zbyněk Pražák z KDU-ČSL. „Náš volební výsledek byl skvělý, ale neumožňoval, abychom byli organizátory jakéhokoliv koaličního vyjednávání. Čekali jsme, zda budeme osloveni stranou, která ve volbách získala silnější mandát. Těší mě, že jsme podepsali koaliční prohlášení s hnutím ANO a sociálními demokraty, protože je průnikem našich programových cílů. Jsem přesvědčen, že občanům Ostravy jsme schopni přinést žádané a potřebné změny,“ řekl Pražák.

Koaliční dohoda o povolebním uspořádání na velké radnici vedla také k uzavření koalice v obvodech Poruba a Jih. Post starosty obsadí strana, která v daném obvodu vyhrála. V Porubě to je ČSSD, na Jihu hnutí ANO.

Rozdělení míst v radě

Hnutí ANO – 5 míst
ČSSD – 4 místa
KDU-ČSL – 2 místa

Rozdělení rezortů

Hnutí ANO
- Primátor, finance, rozpočet, majetková účast, ekonomický rozvoj
- Nově zřízený resort sdružující veřejné zakázky, centrální nákup a dotační tituly 
- Životní prostředí a IT 

ČSSD
- Sport, kultura, volný čas a správa majetku
- Investice, útvar hlavního architekta
- Doprava

KDU-ČSL
Školství, zdravotnictví, sociální věci   

Neuvolnění radní
Hnutí ANO - 2 zástupci
ČSSD – 1 zástupce
KDU-ČSL  -  1 zástupce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…