Ostrov: Vedení města pokračuje v návštěvách příspěvkových organizací

08.11.2017 21:04

V minulých dnech vedení města Ostrov navázalo na předchozí návštěvy školských příspěvkových organizací.

Ostrov: Vedení města pokračuje v návštěvách příspěvkových organizací
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

V úterý 31. října navštívil starosta Josef Železný s 2. místostarostkou Ilonou Leupold Základní školu a Mateřskou školu Ostrov, Myslbekova 996, příspěvkovou organizaci. Výuka i další aktivity se nesly v duchu novodobého svátku Halloween.  Žáci školy mohli tento den využít k tomu, aby se převlékli do masek, v některých třídách byla výuka přímo uzpůsobena reji masek a strašidelných bytostí. Stranou nezůstali ani někteří vyučující.

Ředitel ZŠ Martin Fous zavedl hosty na 1. stupeň do dvou přípravných tříd, do třídy 2. C + 3. C, a poté na 2. stupeň, do hodin výuky matematiky a chemie. V hodině matematiky se probíralo učivo o pravoúhlém trojúhelníku a při výuce chemie byla návštěva svědkem chemického pokusu tzv. „faraónova hada“, který lze provést s látkami dostupnými v každé domácí kuchyni.

Během přesunu z jedné třídy do druhé padly ze strany vedení města dotazy na kvalifikovanost pedagogického sboru. Odpověď ředitele školy byla jednoznačná – pedagogický sbor je plně kvalifikovaný.

V průběhu prohlídky MŠ představil ředitel dotační projekt na zabezpečení celého objektu.

V dubnu 2017 vyhlásilo MŠMT dotační program "Podpora zabezpečení mateřských škol a základních škol tvořených třídami 1. stupně s počtem tříd do pěti“, ve kterém mohly mateřské školy a některé základní školy žádat o finanční prostředky na bezpečnostní audity a na zabezpečení budov. Tato ZŠ, resp. MŠ byla vyhodnocena jako úspěšný žadatel.

Aby nebyly dveře do školky v době příchodu a odchodu dětí trvale otevřené, pořídila škola v roce 2016 domovní telefon, přes který mohou rodiče komunikovat s učitelkami. V čase, kdy je pohyb u dveří velký, se zvoní na třídy velmi často. Proto byla z dotace MŠMT pořízena čtečka přístupových čipů, kterou znají rodiče již ze základní školy. Domovní telefon bude nadále používán pouze v čase, kdy je nutné vědět o pohybu cizí osoby po školce (např. návrat dítěte od lékaře v 9 hodin).

Z dotace bude dále pořízen kamerový systém se záznamem, který bude trvale sledovat pohyb osob po budově školky. Pokud by došlo k nějaké mimořádné události, bude záznam z kamer předán Policii ČR.

1. listopadu byla na programu návštěva Mateřské školy Ostrov, Krušnohorská 766, příspěvkové organizace. První kroky tentokrát vedly na školní zahradu, kde probíhá čilý stavební ruch – opravuje se zadní terasa a budují se chodníky ze zámkové dlažby. Pozornost byla věnována také zeleni, zejména vzrostlým stromům v souvislosti s vichřicí, která se prohnala městem během minulého víkendu.

Vedení města si prohlédlo místnosti s nově zbudovaným sociálním zařízením, které slouží v případě pobytu dětí na zahradě MŠ a také herny určené pro ty nejmenší.

Při diskusi ředitelka MŠ Hana Patočková zmínila realizaci projektu MŠMT „Chůva-personální podpora MŠ“. Projekt byl zahájen 1. 1. 2017  a bude ukončen 31.12.2018. Cílem této aktivity je poskytnout dočasnou personální podporu – chůvu - předškolním pedagogům, kteří do dětského kolektivu integrují dvouleté děti. Jedná se o pomoc pedagogickému pracovníkovi zejména v oblasti sebeobsluhy dítěte, v zajištění bezpečnosti a individuálních potřeb dítěte. V současné době je v MŠ umístěno sedm dvouletých dětí, které dosáhnou tří let od ledna do července 2018 a jedno dítě s podpůrným opatřením, k němuž je přiřazen asistent pedagoga. Chůva se v MŠ osvědčila, je však obava, jaká bude situace za dva roky, až projekt skončí.

Dalším diskutovaným tématem byla novela školského zákona a povinnost rodičů umísťovat do předškolních zařízení postupně tříleté děti (od školního roku 2018/2019) a dvouleté děti od roku 2020.

Velmi dobrý nápad má MŠ s inovacemi ve stravování dětí. V odpoledních hodinách mají rodiče při vyzvedávání svých ratolestí možnost ochutnat svačinky, aby měli představu, z jakých ingrediencí se pro děti vaří a jak jídlo chutná. Děti samy připravují rodičům chlebíčky namazané pomazánkou z cizrny, z tofu nebo celeru. Rodičům jsou pak k dispozici i recepty.

MŠ se úspěšně rozvíjí, zátěží je ale nával nové legislativy – GDPR (obecné nařízení o ochraně osobních údajů), elektronická spisová služba, datové schránky apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…