Otrokovice: Do města zamíří Den architektury, procházka představí „Ruský činžák“

27.09.2023 10:23 | Tisková zpráva

Montovaný Prager, tak průvodci pojmenovali procházku v Otrokovicích, plánovanou na sobotu 30. září ve 14 hodin. Týká se domu na adrese Mánesova 1095-1098, kterému se mezi lidmi v Otrokovicích říká Ruský činžák. To, jak výjimečný je, prozradí právě komentovaná procházka, konaná v rámci Festivalu Den architektury.

Otrokovice: Do města zamíří Den architektury, procházka představí „Ruský činžák“
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Historička architektury Klára Eliášová představí jednu z raných realizací architekta Karla Pragera z první poloviny padesátých let, prototyp domu s montovaným skeletem v Otrokovicích. Speciální konstrukční systém T16/54, který se opírá o vnitřní montovaný skelet a místo tradičního zdiva ho vyplňují masivní cihlové bloky, vyvinul architekt Karel Janů v roce 1953. Prager ho uplatnil pro otrokovický prototyp. V souladu se státem prosazovaným socialistickým realismem se obrátil k historizujícímu dekoru v podobě monumentálního sloupového řádu, balkonů s ornamentálně proplétaným mřížovím či atiky s balustrádou.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11915 lidí

Prohlídka vysvětlí, jak byl dům přijat v dobových teoretických textech, a přiblíží další vývoj konstrukčních technologií pro obytnou výstavbu ve městě. Naznačí, jaká jsou úskalí památkové péče o architekturu druhé poloviny 20. století.

Festival Den architektury se v letošním roce koná od 29. září do 5. října. Letošní třináctý ročník má motto „Objev konstrukce!“ a v programu se zaměří na výjimečná konstrukční řešení nejen s ohledem na vzhled staveb, a to jak v historické architektuře a v architektuře 19. století a jejího industriálního odkazu, tak staveb 20.–21. století.

Festival pravidelně připomíná výročí významných osobností architektury. Letos se vydá po stavbách jednoho z nejvýraznějších představitelů poválečné architektury u nás – Karla Pragera, který se narodil před sto lety. Při této příležitosti vám pořadatelé představí panelový dům v Otrokovicích, který architekt navrhl spolu s Karlem Janů v roce 1953. Ve Zlíně je naplánována procházka po továrním areálu, ale také návštěva budovy Centroprojektu. Jako každoročně bude otevřen také Památník Tomáše Bati.

Součástí Dne architektury je i festival Film a architektura, který zpřístupňuje téma architektury skrze film, jakožto srozumitelného a inspirativního média. Festival prostřednictvím svého kurátorsky uchopeného programu je již několik let pořádán s ambicí být respektovanou akcí mezi zahraničními filmovými festivaly o architektuře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

19:27 Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

V rámci obecního systému odpadového hospodářství platí pro obyvatele a majitele nemovitostí některé …