Památkářky zkoumaly obrazy nalezené v klimkovickém kostele

28.02.2017 13:12

Včera byly na radnici v Klimkovicích pracovnice Národního památkového ústavu z ostravského pracoviště Marcela Gavendová a Pavlína Ryšková prozkoumat obrazy, které se minulý týden našly v klimkovickém kostelíku.

Památkářky zkoumaly obrazy nalezené v klimkovickém kostele
Foto: Klimkovice
Popisek: Objev obrazů v klimkovickém kostelíku

Podle jejich zcela předběžného odhadu se jedná o neúplný grafický obrazový cyklus čtrnácti zastavení Křížové cesty. Grafiky pravděpodobně pocházejí z 18. století. Přestože samostatných grafik z tohoto období se zachovalo poměrně hodně, grafických cyklů Křížové cesty jen minimum, protože je farnosti většinou nahrazovaly malbami. Památkářky neví o žádném grafickém cyklu Křížové cesty z 18. století, který by se zachoval v některém kostele Moravskoslezského kraje. Na obrazech nalezených v klimkovickém kostele je navíc zajímavé, že jsou doplněny ozdobným dekorem, který je terakotový, je z pálené hlíny, glazovaný, což není běžné.

Samotné obrazy jsou tisky na papíře s dřevěným podkladem. Pravděpodobně bude možné brzy upřesnit období, ze kterého pocházejí, protože vpravo dole, kam se vesměs značili rytci, je jméno Johann Rugendas. Díky tomu bude možné dohledat v odborné literatuře dobu, kdy autor působil a kdy tím pádem grafiky vznikly. Památkářky dnes zahájily práce na dokumentaci nalezených obrazů, každý musí změřit, zjistit základní identifikační údaje, materiál, techniku, markanty, stav zachování. Všechny se musí podrobně nafotit. Jakmile budou mít všechny podklady pro další zpracování, zváží, zda obrazy navrhnou za kulturní památku.

Pavlína Ryšková (vpravo) a Marcela Gavendová podrobně studují jeden z obrazů. Foto Ivana Gračková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…