Pardubice: Architekti plánují komplexní proměnu Palackého třídy

09.10.2017 12:15

Pardubice chtějí oživit Palackého třídu v Pardubicích. Aktuálně ulice slouží jako průchozí spojka mezi nádražím a centrem města, připravovaná koncepční studie Palackého třídy má za cíl navázat na nově zrekonstruované veřejné prostory přednádraží a již dříve opravenou třídu Míru a městskou osu zatraktivnit.

Pardubice: Architekti plánují komplexní proměnu Palackého třídy
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Cílem koncepční studie je navrátit Palackého třídu zpět mezi místa, která volíme nejen jako nezbytnou cestu na nádraží, ale která jsou atraktivní i pro trávení volných chvil,“ uvedl primátor města Pardubic Martin Charvát. „Koncepční studie bude společným podkladem pro koordinaci všech dalších úprav v této lokalitě, ať už se bude jednat o rekonstrukci sítí nebo úpravu veřejných prostranství bezprostředně navazujících na Palackého třídu,“ dodal primátor.

„Potenciálem celé této oblasti se bude zabývat expertní tým složený ze zaměstnanců Oddělení architektonické a urbanistické koncepce města a externích expertů zejména na veřejný prostor, dopravu, zeleň, a participaci,“ sdělila náměstkyně primátora Helena Dvořáčková. „V současné době obyvatelé města i jeho návštěvníci mnoha úseky Palackého třídy projdou jen z nutnosti a co možná nejrychleji. To by se mělo změnit, a proto spolu s dalšími odborníky z řad architektů včetně architektů zahradních, s urbanisty a dopravními specialisty připravujeme novou studii, kterou jsme cíleně nazvali „Palackého > víc než spojka“. Nabídne scénáře možného rozvoje Palackého tak, aby se ulice stala také místem příjemného pobytu,“ doplnila slova náměstkyně vedoucí odboru hlavního architekta Zuzana Kavalírová.

Tvorba studie bude probíhat prostřednictvím workshopů a komunikace s veřejností. „Máme nashromážděna analytická data týkající se dopravy, zeleně, obchodů, povrchů atd. a probíhá dotazníkové šetření, jehož výstupem budou informace o vnímání ulice veřejností,“ uvedl Štěpán Vacík z odboru hlavního architekta pardubické radnice s tím, že do procesu je zapojena veřejnost, podnikatelský sektor i zájmové skupiny jako jsou senioři, studenti, ale i správci sítí a další. „Do studie bychom postupně rádi zapojili obyvatele města, kteří na Palackého třídě bydlí, ale i ty, kteří ulicí pravidelně či namátkově procházejí či projíždějí na kole. Budeme rádi, když se občané sami zapojí do plánování rozvoje této lokality a vyplní nám krátký dotazník,“ doplnil Martin Ptáček z odboru hlavního architekta.

Palackého třída je jedna z nejvýznamnějších ulic v Pardubicích. Jak ji ale vnímáte vy? Zapojte se do jejího plánování vyplněním krátkého dotazníku, který najdete zde nebo zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

7:37 Vsetín: Město prochází jarní očistou, následovat bude blokové čistění

Mechanismy Technických služeb (TS) města Vsetína již uklízí cesty a chodníky po skončené zimě. V úte…