Pardubice: Další startovací byty již mají své „výherce“

21.02.2017 19:46

Dnešní losování, které se uskutečnilo na pardubické radnici, rozhodlo, komu bude přiděleno dalších 26 startovacích bytů. Magistrát v letošním roce přijal přes 200 žádostí. Největší zájem byl o byty v ulici Sokolovská, Gagarinova, Bělehradská či Havlíčkova.

Pardubice: Další startovací byty již mají své „výherce“
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Oproti loňskému roku počet žadatelů mírně stoupl, a to ze 184 na 204. „Je vidět, že startovací bydlení se setkává s pozitivním ohlasem. Při vysokých cenách tržního nájemného alespoň částečně ulehčujeme mladým perspektivním lidem na začátku pracovní kariéry, aby se mohli osamostatnit a přitom si našetřit alespoň část peněz na vlastní bydlení. Tím, že město pro tyto účely každým rokem uvolňuje a rekonstruuje další byty, se snažíme lidi motivovat, aby zůstávali v Pardubicích, respektive sem přitáhnout potenciální nové obyvatele. O tom svědčí i čísla - 57 procent žadatelů o startovací byt v Pardubicích pracuje, ale v tuto chvíli nebydlí,“ uvádí náměstek primátora Jakub Rychtecký. Co se počtu vyřazených žádostí týče, pouze 2 procenta nesplňovala kritéria k tomu, aby mohla postoupit ke slosování.

Podle zaslaných žádostí lidé preferují byty o velikosti kolem 50 m2 a láká je také bydlení v blízkosti zeleně. „U některých bytů jsme zaznamenali velký zájem, například k bytu v ulici Sokolovská jsme přijali celkem 31 žádostí. Možná tomu přispěl i fakt, že se objekt nachází v blízkosti Dukelského lesoparku. Celkem 19 žádostí jsme přijali na byt v ulici Gagarinova a po 13 žádostech pak na dva další byty, které se nachází v ulici Havlíčkova a Bělehradská,“ uvádí Branislav Štefanča z odboru sociálních věcí pardubického magistrátu.

Startovací bydlení je určeno mladým ekonomicky aktivním dospělým do 30 let, rodinám i jednotlivcům, kteří mají potřebu osamostatnit se od rodičů, postavit se na vlastní nohy a nastartovat svojí kariéru. Projekt startovacích bytů radnice realizuje již druhým rokem. Za tu dobu bylo mezi zájemce rozděleno celkem 50 bytů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …